Klaas Samplonius
Naam | Klaas Samplonius |
Geboren | Zwolle, 7 september 1947 |
Gestorven | onbekend, 11 november 2022 |
Functies | Verslaggever, Presentator, Redacteur, Eindredacteur |
Bekend van | Radio Tour de France, Radiolympia, Met het oog op morgen |
Periode actief | 1965-2013 |
Werkt samen met | Kees Buurman, Wim Bosboom, Jaap Hofman, Ferry de Groot, Dick van Rijn, Simone Wijnschenk, Hans Engelman |
Klaas Samplonius in de media Oeuvre van Klaas Samplonius |
Klaas Samplonius is een verslaggever, presentator, redacteur en eindredacteur, die vanaf zijn jeugd geïnteresseerd is in nieuws dat verspreid wordt via de radio en kranten. Samplonius is er zeker van dat hij later journalist wil worden. Er bestaat nog geen hbo-opleiding voor de journalistiek als hij het middelbaar onderwijs afsluit in 1965. Hij solliciteert bij de Zwolse Courant, wordt aangenomen en blijft daar werkzaam tot 1969. In 1965 gaat hij studeren aan het Instituut voor Perswetenschap bij de Universiteit van Amsterdam.
In de journalistiek begint hij helemaal onderaan met maken van koppen en bewerken van ANP-berichten. Op de streekredactie, waar alle soorten van nieuws zich aandienen, leert hij van zijn oudere collega's de fijne kneepjes van het vak. Zo wordt hij klaargestoomd voor het grotere werk. Eerst is er de dienstplicht, die zijn werk voor de Zwolse Courant onderbreekt. Samplonius behoort tot de weinigen die tijdens de dienstplicht met het vak bezig kunnen blijven en doet ervaring op met schrijven voor de "Vliegende Hollander" van de luchtmacht. Hij sluit zijn studie af in 1969 met het diploma Media en gaat werken bij dagblad Trouw van 1969-1970 en daarna bij het Algemeen Dagblad van 1970-1973.
Het A.D. wil een bijlage met de naam 'Sport en Sportwereld' gaan uitbrengen en om deze bijlage te promoten koopt het zendtijd bij Radio Noordzee. Als radiofan wil Samplonius graag helpen de zendtijd te vullen bij Radio Noordzee. Het combineren van nieuws, sport en radio maken vindt hij heel prettig. De sportuitzendingen op Radio Noordzee worden opgemerkt door Hans Engelman die hem vraagt voor AVRO's Radio Journaal en AVRO's Wekelijkse Sportrevue. Van 1973-1977 blijft hij voor de AVRO werken.
In de periode dat Samplonius nog niet landelijk bekend is kan er verwarring ontstaan als hij zich voorstelt als "Samplonius", dan is het antwoord soms welkom meneer "Plonius". Samplonius heeft een aangename radiostem en is een prettige collega om mee samen te werken. Na een kort dienstverband bij het tijdschrift Accent 1977-1979, treedt hij in dienst bij NOS Radio waar hij tot 1986 werkzaam blijft. Naast redactionele werkzaamheden wordt hij de vaste presentator voor de zaterdaguitzendingen van Langs de Lijn en sportevenementen. Wanneer door Kees Buurman Met het oog op morgen wordt bedacht, wordt hij lid van de eerste redactie. Naast de sportuitzendingen wordt hij ook presentator van grote evenementen als Radio Tour de France, die hij één Tour presenteert vanaf de motor, is hij één van de presentatoren van Radiolympia en doet hij samen met Jan Zindel verslag van de Troonswisseling in 1980 vanuit de Nieuwe Kerk in Amsterdam.
In 1985 wordt hij door Wim Bosboom benaderd voor TROS Aktua. Hij wordt hoofd van Aktua Radio en bekleedt nog een aantal andere functies bij de TROS zoals programmaleider radio, eindredacteur Twee Vandaag, Hoofd van de TROS-Ledenraad. Van 1995 -1996 is hij Zendercoördinator Radio 1. Samplonius werkt voor de TROS van 1986-2007, totdat waarnemend eindredacteur Frans Pongers vraagt of hij RTV-Drenthe op orde kan brengen. Na ruim drieëneenhalf jaar RTV-Drenthe vertrekt hij op 13 december 2010, maar neemt nog geen afscheid van de radio. Eenmaal besmet met het radiovirus kom je er nooit meer vanaf. Hij gaat meewerken aan programma's van de NTR.
Prijzen en onderscheidingen
13 december 2010 Ridder in de Orde van Oranje-Nassau