Ferry de Groot

Uit B&G Wiki

Ferry de Groot is een practical joker; hij houdt ervan zijn medemensen een loer te draaien. Maar onder de grapjas schuilt een echte professional die zeer serieus zijn werk doet en een duidelijke visie op het medium radio heeft. De coördinatie rond internationale manifestaties als EK en WK voetbal, de Tour de France of de Olympische Spelen is een kolfje naar zijn hand. Hij is een creatief programmamaker, tekstschrijver, producer en journalist, die bovendien over een grote dosis humor beschikt.

Ferry gaat op zijn veertiende al werken, hij begint als telegrambesteller. In de avonduren volgt hij MULO-A en doet middenstandsexamen. Op zijn achttiende kan Ferry aan de slag bij het Gemeentelijk Vervoerbedrijf als conducteur. Hier volgt hij een opleiding gemeente-administratie. Na het behalen van het diploma houdt hij het ook hier voor gezien.

In 1971 maakt Ferry zijn debuut bij Radio Noordzee Internationaal (RNI) als technicus. Hij vormt bij de zeezender, samen met komiek André van Duin, een uniek duo programmamakers. Beiden zijn verantwoordelijk voor de productie van Dik voormekaar show (radio). Elke vrijdag komen Ferry en André bij elkaar. Al improviserend in Van Duins eigen opnamestudio komt de productie tot stand. Ferry verzorgt de stemmen van meneer De Groot en Toos en maakt de montages. In januari 1974 worden zowel Ferry en Van Duin ontslagen na een hoog oplopend meningsverschil met de RNI-directie over een in wezen onschuldig grapje in oktober van het jaar daarvoor.

Na Radio Noordzee komt Ferry in 1974 als freelance producer/regisseur radio bij de NOS terecht. Eerst als redacteur van Langs de lijn, vervolgens is hij regisseur van Met het oog op morgen en uiteindelijk plaatsvervangend eindredacteur van Langs de lijn. Dik voormekaar show (radio) heeft intussen een nieuw onderkomen gevonden bij de NCRV waar er ook een televisieserie van het programma wordt gemaakt. Ferry werkt hierna als freelancer o.a. bij programma's van de VARA en de TROS. In 1980 gaat hij fulltime voor de NOS werken. In de jaren 80 is Ferry verder te zien als Arie Boksbeugel in de programma's Pisa en Verona van Henk Spaan en Harry Vermeegen.

Inmiddels weet Ferry zich in 1989 bij Langs de lijn op te werken tot eindredacteur. Ferry blijkt verder zeer initiatiefrijk en een echte ‘regelneef’. De waarde van deze kwalitieiten blijken als na de komst van de commerciële omroep in 1989 de NOS om de zoveel jaar met de KNVB in de slag moet voor de exclusieve voetbalrechten. In 1996 gaat Ferry zelf alle clubs uit het betaalde voetbal langs om de aanpak van de NOS-radio nader toe te lichten. Zijn besprekingen hebben succes: hij weet voor de NOS voor drie jaar de radiorechten op alle onder de KNVB ressorterende wedstrijden te verwerven voor een miljoen gulden per jaar.

Naast zijn werk voor de omroepen is Ferry actief als liedjesschrijver. Zo schrijft hij teksten voor Leontien Ceulemans, Johan & de Groothandel en Willy Alberti. Ook schrijft hij jarenlang stukjes voor de Zwolse Courant over gemeentepolitiek en publiceert hij stukken in Voetbal International.

In 2009 komen Ferry en André terug op televisie met De Dik Voormekaar show (tv) . Momenteel is Ferry adjunct hoofdredacteur van NOS-radio

Discografie

De Dikvoormekaar Show (1975).

"Pa-papoea/Ammehoelala" (1976).

Dit was De Dikvoormekaar Show. Goedenmiddag!!! (1976).

"Nee, nou wordt ie mooi/Stereo test" (1977).

"Tingelingeling/Schrijf naar Ome Joop" (1977).

De Lach-of-ik-Schiet-show (1979).

"Geemij maar een neut/Ome Joop, ik moet plassen" (1979).

"Willy Alberti bedankt/Wie van de drie" (1980).

De Hit voormekaar Show (1981).

"Zandzakken voor de deur/Olé we zitten hier oké" (1982).

10 jaar Dik voormekaar (1984).

"Lied voor vrijgezellen/De rol van de behanger" (1987).

Het beste uit de Dik Voormekaarshow (1999).

"As Dick me hullep nodig heb", voor Johan & De Groothandel (1994).