Korte golf als medicijn
radiotherapie
Radio heeft soms onverwachte toepassingen. Radiotherapie wordt tegenwoordig veel toegepast als middel om tumoren te doden. Medische toepassing van radio(=straling)therapie bestaat al lang.
korte golf?
In 1935 publiceert het Duitse tijdschrift voor radiotechniek een artikel over de toepassing van hoogfrequente, korte golf radiostraling als behandeling van ziekten. Volgens onderzoekers Schliephake te Esau (Jena) en Stiebock te Wenen, alsmede andere niet genoemde onderzoekers, heeft de korte golf een verrassend geneeskrachtige werking, vooral bij etterende ziekten. Om de inwerking van de radiostraling zo effectief mogelijk te doen zijn wordt de wond van de patiënt bedekt met een metaalhoudende stof. Vervolgens wordt de plek bestraald met een kracht van enkele volts per meter. Gesteld wordt dat de patiënt zich best op enige afstand van de zender mag bevinden en zelfs door muren ervan gescheiden mag zijn. Een zender met een vermogen van 1 ½ kilowatt kan de patiënt nog makkelijk bereiken over een afstand van 200 meter. De Weense kliniek waar de proeven worden gehouden meldt dat er zeer goede resultaten worden bereikt, vooral bij zenuwpijnen en bij kou vatten, migraine, angina pectoris, hoesten en asthma enzovoort.
Een andere onderzoeker, Kowarschik in Wenen past een andere hoogfrequent-therapie toe. Zij gebruikt een kooi van d’Arsonval. In die kooi vindt de bestraling plaats. Wanneer het te behandelen lichaamsdeel zich in de kooi bevindt wordt de bestraling geconcentreerd op de te behandelen plek. De rest van het lichaam van de patiënt daar buiten wordt niet bestraald. D’Arsonvan heeft diverse hoogfrequent apparaten ontwikkeld om huidproblemen te behandelen. Zie ook radiotherapie.