Laboratorium-voedingsapparaat

Uit B&G Wiki
[[Image:|center|thumb|250px|]]
NaamLaboratorium-voedingsapparaat
Vervaardigd doorJan Corver
In gebruik vanaf
In gebruik tot
Gewicht

In de Corvercollectie van Beeld en Geluid bevindt zich een Laboratorium-voedingsapparaat. Het is gebouwd ten behoeve van experimenten met radio-lampschakelingen. Het apparaat levert diverse soorten spanning die instelbaar zijn zodat deze voeding ruim toepasbaar is. De maximale spanning en stroom die deze voeding kan leveren bedragen respectievelijk 700 Volt en 200 milliampère.

De opbouw is typerend voor de amateur van de jaren twintig en dertig van de twintigste eeuw. Alle onderdelen zijn geplaatst op een houten plank (breadboarding) en voorzien van twee klampen en een frontpaneel met aansluitbussen en bedieningsorganen. Door deze bouwwijze is het vervangen van onderdelen en wijzigen van bedrading een eenvoudige zaak. Zeker in de tijd van experimenteren en ontdekkingen uitermate handig.

Dit voedingsapparaat is rond de jaren dertig gebruikt bij de experimenten voor de ontvangst van door de BBC uitgezonden televisieprogramma's. Het systeem is nog grofrastertelevisie. Met de ontvangst van de uitgezonden signalen geeft Corver diverse demonstraties voor de pers.