Breadboarding

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Iemand die graag experimenteert met elektronica gaat tegenwoordig naar een gespecialiseerde winkel om zijn onderdelen aan te schaffen. Pertinax plaatjes met koperen banen en gaatjes waardoor de draden van de onderdelen worden gestoken om vervolgens te worden vastgesoldeerd, transistor, weerstand en condensator, ic en dergelijke koopt hij daar ook.

In het begin van het radiotijdperk is deze luxe een onbekend fenomeen. Er zijn wel winkels waar onderdelen gekocht kunnen worden maar alles wordt groter uitgevoerd. Een radiolamp heeft nu eenmaal meer ruimte nodig dan de huidige generatie componenten, evenals hulpapparatuur als onder andere een goede transformator om hem van energie te voorzien.

Moderne kunststoffen zijn er ook nog niet. Eén van de manieren waarop men zich een basis voor een apparaat verschaft is het gebruik van een houten plank. Deze plank, een soort broodplank dus, is de basis waarop het gehele apparaat wordt bevestigd. Houten zijplankjes dragen ook hun steentje bij. Deze bouwwijze, gebruikmakend van de broodplank, wordt aangeduid met “breadboarding”. Veel apparaten in het depot van Beeld en Geluid zijn letterlijk gebaseerd op deze bouwwijze. Later gaat men over op chassisbouw.