Lange golf

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Wanneer wij spreken over de lange golf dan betreft het golven van 1 tot 10 kilometer. Men spreekt daarom ook wel van kilometergolven. De frequenties liggen tussen 30 en 300 kHz. Deze band wordt gebruikt voor diverse doeleinden.

In Europa en Afrika zijn er omroepzenders die te beluisteren zijn tussen de frequenties 153 en 279 kHz.. De stations die hier werken zijn doorgaans te ontvangen tot ongeveer 1000 kilometer ver. Nederlandse stations zijn hier niet aanwezig. Ons land had daar geen behoefte aan omdat de middengolfzenders het gehele land bestrijken.De zenders liggen net als in de middengolf op een afstand van 9 kHz van elkaar en ze zenden uit met AM. Inmiddels zijn de middengolfzenders niet meer in de lucht. NPO radio zendt nu alleen uit via de FM, DAB+ en internetradio.

Een ander gedeelte van het spectrum wordt gebruikt door luchtvaartbakens, navigatie zoals LORAN en meteorologische diensten. De klokken die radiogestuurd worden staan afgestemd op de Duitse of Engelse tijdzender in de lange golf om hun tijdsignalen te krijgen. Engelse en Amerikaanse daartoe gelicentiëerde radio-amateurs mogen ook gebruik maken van enkele gedeelten van het spectrum voor experimentele doeleinden.

De propagatie bestaat vooral uit een grondgolf. Dat betekent dat het lange golf signaal zich voor het grootste gedeelte langs het aardoppervlak voortplant. Hoewel een deel ook kan worden gereflecteerd door geïoniseerde luchtlagen hoog boven de aarde is het voornamelijk de grondgolf die bijdraagt aan de ontvangst op grote afstanden, zo rond 1000 kilometer.

In de eerste helft van de twintigste eeuw ontdekt men dat voor telegrafieverkeer met Nederlands Indië, afstand 12000 kilometer, in de lange-golfband honderden kilowatts aan antenne-energie nodig is. Omdat de techniek nog niet voorhanden is kan nog niet gewerkt worden met telefonie, (=spraak). Wanneer het mogelijk wordt kortere golven te gebruiken is het mogelijk met lagere vermogens goede verbindingen te maken. De problemen met lange golf zijn te wijten aan het feit dat deze zich voornamelijk langs het aardoppervlak voortplanten. Zie ookpropagatie. Korte golven worden grotendeels door de aarde en hogere geïoniseerde luchtlagen weerkaatst en dit geeft minder verlies. Men kan nu volstaan met een antennevermogen van enkele kilowatts. Radiozendamateurs maken er een sport van om met zo weinig vermogen als mogelijk, QRP, verre verbindingen te maken met andere amateurs.