Middengolf

Uit B&G Wiki

In het frequentiespectrum kennen we enkele delen die voor omroepdoeleinden gebruikt worden. De middengolf is het gebied tussen 531 kHz en 1602 kHz. Dat geldt voor Europa, Afrika en Azië. In Noord Amerika reikt de band tot 1715 kHz. De middengolf is in het verleden door meer omroepzenders gebruikt dan tegenwoordig. De modulatievorm was AM, Amplitude Modulatie. Het bereik van middengolfstations is overdag ongeveer 100 kilometer. 's Nachts kan dat veel groter zijn. Wanneer om middernacht veel stations hun uitzending staken is het mogelijk middengolfstations uit Amerika te horen.

Andere gebieden waar we veel radiostations kunnen beluisteren zijn de lange golf, korte golf en de ultra korte golf. Televisiezenders bevinden zich in het gebied waar nog hogere frequenties gebruikt worden. Het bereik van de diverse stations is sterk afhankelijk van de wijze waarop de golven zich voortplanten, de zogenaamde propagatie. Stations die niet te ver weg liggen kunnen in de avond en nacht nog wel last hebben van het verschijnsel fading.

jammer

Veel middengolf- en kortegolfzenders zijn inmiddels uit de lucht. De uitzending gaat nu veelal op de FM band, DAB+ en via internetradio. Voor de nachtelijke zoekers is het jachtgebied ernstig gekrompen.