Lee De Forest

Uit B&G Wiki

Lee De Forest is een Amerikaanse uitvinder die leefde van 1873 tot 1961 Deze zoon van een dominee kiest, tegen de wens van zijn vader voor een opleiding in de techniek. Al vroeg in zijn leven houdt hij zich bezig met het maken van apparaten. Zo maakt hij op zijn dertiende al een soort smeltoven en een locomotief. Hij gaat techniek studeren aan de Yale universiteit. Om zijn studie te betalen en daarnaast ander dingen te kunnen bekostigen neemt hij diverse bijbaantjes. In 1899 behaalt hij zijn doctoraat in natuurkunde. Zijn interesse gaat nu uit naar de voortplanting van elektromagnetische golven. De dingen waarmee zijn tijdgenoten Marconi en Hertz zich bezig houden interesseren hem mateloos.

in zaken

In 1902 richt hij de De Forest Wireless Telegraph Company op en gaat in het land demonstraties geven van draadloze communicatie om zijn werk bekendheid te geven. Ondanks onbetrouwbare zakenpartners slaagt hij er in een triode radiolamp te ontwikkelen die hij de Audion noemt. Met deze lamp wordt het mogelijk te zenden. In 1909 moet hij zijn bedrijf stoppen en wordt hij beschuldigd van fraude bij het promoten van zijn, door anderen beweerde “waardeloze”, Audion lamp te promoten. Onkunde en ongeloof wil soms vooruitgang niet zien, zo blijkt weer eens. Na een kort proces wordt De Forest vrijgesproken. In 1910 realiseert hij zijn eerste live uitzending vanuit de Metropolitan Opera waar Enrico Caruso optreedt.

en verder

De Forest gaat verder en ontwikkelt een manier om de ontvangst van radio sterk te verbeteren. Dat doet hij door enkele triodelampen in een cascadeschakeling aan elkaar te koppelen. Ook bedenkt hij hoe door terugkoppeling van een triode output een oscillator kan worden gemaakt die een draaggolf opwekt om mee te zenden. Weer later legt hij zich toe op de ontwikkeling van film met optische geluidregistratie. Hier bewijst de Audion lamp hem grote diensten. Voor zijn werk ten behoeve van de “fonofilm” ontvangt De Forest een Oscar tijdens de Oscaruitreiking van 1959/60 en hij krijgt een ster in de Hollywood Walk of Fame. De Forest is voorzitter van de “Society of Wireless Telegraphy”. Dit instituut wordt opgevolgd door het “Institute of Radio Engineers”. In 1922 ontvangt hij voor zijn werk in de radiotechniek de IEEE Medal of Honor en een eredoctoraat van de Yale universiteit. En daarna ontvangt hij van de “American Institute of Electrical Engineering” de IEEE Edison Medal. Aan het einde van zijn leven had Lee de Forest 180 patenten op zijn naam staan.

Op 30 juni 1961 overlijdt Lee De Forest, een groot Amerikaans radiopionier.