Litzedraad

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

Litzedraad is een draadsoort die veel gebruikt wordt wanneer van hoogfrequentstroom sprake is, zoals in radio en televisietechniek. De draad is opgebouwd uit veel dunne koperdraadjes die samengevoegd zijn in een bundel, en deze bundel is omgeven door een isolerende beschermlaag.

skin effect

Hoogfrequente stroom heeft de eigenschap dat hij zich voornamelijk voortbeweegt aan de oppervlakte van geleiders. Dit is het zogenaamde “skin effect”. Wanneer wij een ferrietantenne gebruiken wil men zoveel mogelijk energie van de zender oppikken. Door nu de spoel van litzedraad te maken zijn er veel geleiders die de energie via hun oppervlakte transporteren. Anders gezegd, de weerstand is een stuk minder dan die van een enkele draad. De radio ontvangt dus meer energie uit de lucht en is daarmee gevoeliger. Zwakke radiosignalen kunnen beter worden ontvangen.

sponswerking

Litzedraad kan ook gebruikt worden om soldeerverbindingen los te maken. Men duwt een stukje litzedraad op de soldeerpunt. Dan duwt men de hete bout op de las en smelt het soldeer dat dan vloeibaar wordt opgezogen door het litzedraaad, net als een spons. Het te demonteren onderdeel kan nu worden verwijderd.