Mag ik dood?

Uit B&G Wiki
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid.
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte49'45"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Een documentaire van Eveline van Dijck over het plegen van zelfmoord. Van Dijck heeft zelfmoord van dichtbij meegemaakt; haar zus Catherina pleegt in 2006 zelfmoord. De documentaire is dan ook met name een zoektocht naar antwoorden. Hierbij gaat zij voornamelijk in op het gebrek aan hulp voor mensen die vanwege chronische psychische klachten hun leven als ondraaglijk zien en het niet meer willen voortzetten. Hoe gaan deze mensen zelf om met hun gevoel en wens om dood te gaan en hoe gaan de omringende mensen om met de doodswens van hun geliefde, familielid of vriend?

Binnen de politiek wakkert de documentaire een debat rondom zelfdoding aan. Voordat de documentaire op TV wordt uitgezonden vinden er in Den Haag en Apeldoorn voorvertoningen plaats met beide een aansluitend debat. Ex-minister Elst Borst van VWS en Femke Halsema van Groenlinks zijn enkelen die hun zorgen uitspreken, kritische vragen stellen en actie ondernemen naar aanleiding van de uitzending.

Makers

Camera Deen van der Zaken

Montage Jan Willem Looze

Muziek Edith Leerkes, Jacob ter Veldhuis

Research Nan Rosens, Eveline van Dijck

Interviewer Eveline van Dijck

Regie Eveline van Dijck

Commentaar Eveline van Dijck

Samenstelling Eveline van Dijck

Productie Riek ter Haar

Redactie Riek ter Haar

Eindredactie Bert Janssens

Achtergrondinformatie

De uitzending op 4 juni 2008 trekt een groot publiek, namelijk zo'n 200.000 kijkers. Zelfs op Uitzendinggemist.nl wordt de documentaire in de dagen na de uitzending nog duizenden keren bekeken. Op het internet is er op Holland Doc een blog ontstaan, genaamd Mag ik dood, die na de uitzending zo’n 800 bezoekers per dag trekt. Ook in verschillende vaktijdschriften, dagbladen en kranten wordt er flink over de documentaire gespeculeerd en gediscussieerd.

In 2008 verschijnt er een DVD versie van Mag ik dood? . De dvd bevat naast de documentaire ook extra's.