Manon Thomas

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Manon Thomas in 1989

NaamManon Thomas
GeborenEmmeloord, 12 mei 1963
Functies omroeper, presentator
Bekend vanEigen huis, Kook TV, RTL Matinee Zo vader, zo zoon
Periode actief1989 -
Werkt samen metRia van Eindhoven, Rob Verlinde

Manon Thomas in de media
Oeuvre van Manon Thomas

Een vergelijking met voormalig topmodel Daphne Deckers dringt zich enigszins op. Beide dames komen door hun uiterlijke verschijning op de televisie als presentatrice. Naast Viola van Emmenes, Dieuwertje Blok en Catherine Keyl bepaalt Manon Thomas de eerste vijf jaar voor een belangrijk deel het gezicht van de commerciële zender RTL.

Na respectievelijk HAVO, VWO en Schoevers te hebben doorlopen, volgt ze een toeristische opleiding en een PR-cursus. Haar eerste werkkring brengt haar in de kledingbranche; vervolgens werkt ze bij een hostess- en modellenbureau. In 1988 wordt Manon uitverkoren tot mrs. Holland. Vervolgens wint ze de schoonheidswedstrijd voor getrouwde vrouwen in Wenen en mag ze zich mrs. Europe noemen. Een jaar later wordt ze mrs. Fotogeniek.

Met al deze schoonheidstitels op zak wordt Manon bij de start van de commerciële zender RTL-Véronique in 1989 geselecteerd als omroepster. Haar activiteiten voor de nieuwe Nederlandstalige zender blijven niet beperkt tot het aan- en afkondigen van programma’s. Al vrij snel mag ze zelf programma’s presenteren, zoals Beestenboel, Scrabble en Telekids.

In 1994 stapt Manon over naar de publieke omroep en presenteert samen met chef-kok Ria van Eindhoven op TV2 het programma Kook TV. Vijf maal per week bereidt het tweetal eenvoudige en betaalbare recepten. Van dit informatieve kookprogramma wordt later ook een koopvideo uitgebracht. In deze periode verschijnt Manon ook als gast in verschillende programma's op de Publieke Omroep.

Een minder leuke ervaring als gast in een televisieprogramma heeft ze in 1996 als ze deel neemt aan Sterrenslag. Bij het onderdeel polsstokhoogspringen komt ze ongelukkig terecht, waarbij ze gescheurde enkelbanden en een verbrijzeld bot oploopt. Manon zit een tijd lang geluisterd aan een rolstoel. Haar herstel vordert zeer langzaam. De val luidt een periode in waarin ze niet meer op het tv-scherm verschijnt.

In januari 2003 maakt Manon na 6 jaar afwezigheid haar rentree in omroepland, namelijk als presentatrice van Wehkamp Welkom, een nieuw homeshopping magazine dat zeven dagen in de week s’ morgens via SBS6 te zien is. In een tot studio omgebouwde woning in Laren praat Manon met gasten. De op beeldband opgenomen uitzending duurt een uur en wordt na afloop direct nog een maal herhaald.

Naast haar omroep werk heeft Manon jarenlang een eigen column in het weekblad Party. Daarnaast is ze werkzaam als representante van SOS-kinderdorpen.

Tegenwoordig verzorgt ze presentaties in het land, geeft ze cursussen in presenteren en traint en coach individueel ondernemers. Deze werkzaamheden moeten eind 2007 worden onderbroken als Manon middelpunt van een media schandaal wordt. In november 2007 verschijnen er een aantal naaktfoto's en een naaktfilmpje van Manon op het internet. Het filmpje is maanden eerder via een onbeveiligde draadloze verbinding van haar laptop zijn gestolen. Dezelfde dag werd nog bekend dat de dader is aangehouden. Manon en Rudy doen echter geen aangifte.

Manon heeft naar eigen zeggen veel te lijden gehad door dit incident. Na jaren werk als coach en dagvoorzitter van congressen zit ze van het ene op het andere moment zonder werk.