Mars het einde van een Mythe?: De culturele geschiedenis van Mars

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1999
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte51'43"
MediumTelevisie
Externe infoAVRO Close UpBeschrijving

Documentaire over de fantasierijke manier waarop de Westerse maatschappij door de eeuwen naar de planeet Mars heeft gekeken. Al in de Oudheid wordt er mythische betekenis toegekend aan de rode planeet, maar zelfs na 2500 jaar is er nog steeds sprake van culturele productie over Mars. In de loop der tijd zijn er veel fabeltjes en mythes ontstaan, waarvan de bekendste ongetwijfeld het marsmannetje is. De documentaire toont naast een culturele geschiedenis van Mars ook de verwikkeling van wetenschap en cultuur: de mythes rondom Mars hebben wetenschappers aangespoord zich in het onderwerp te verdiepen en het bestaan van heersende ideeën al dan niet aan te tonen. Nu er sinds enkele decennia de technologie bestaat die dit kan verwezenlijken is er meer onderzoek naar Mars dan ooit. De fascinatie voor de planeet blijkt nog altijd zeer aanwezig in de hedendaagse cultuur en wetenschap.

De documentaire is een samenstelling van interviews met deskundigen die het onderwerp vanuit verschillende perspectieven benaderen. Tot de geïnterviewden behoren onder andere een natuurkundige, een science-fiction schrijver, regisseur Paul Verhoeven, een ruimtevaartpionier en een dichteres. De interviews worden afgewisseld door computeranimaties van Mars, archiefbeelden en (teken)filmscènes. De kijker beleeft de documentaire vanuit de ogen van een bezoeker van het zogenaamde “Mars-museum”, in een toekomstige tijd waarin de planeet bewoonbaar is en wordt teruggeblikt op een andere tijd. De uit hoofdstukken opgebouwde documentaire corresponderen met verschillende zalen die deze persoon in het museum bezoekt. Aan het einde van de aflevering stapt deze naar buiten, de bewoonde wereld van Mars in.

De aflevering is onderdeel van Close up (televisie), een serie van wekelijkse reportages en documentaires, en is tot stand gekomen in samenwerking met WDR.

Makers

Regie Pieter Varekamp

Samenstelling Wolter Braamhorst

Productie Marijke Huijbregts

Commentaar Sylvia Braamhorst

Camera Oskar Fortuin, Bert Kremer

Editor Tim van der Meulen

Muziek Bart Dart, Wolter Braamhorst

Eindredactie Marijke Rawie, H. Schwan

Animatie Langtry Associates, Paul Claessens, Liang Tung, Stefan David von Franquemont

Ontwerp en illustratie Volmer Montsma

AVRO, WDR