Martin de Groot

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamMartin de Groot
Geboren, 1955
Gestorvenniet bekend, 3 oktober 2015
Functies grafisch ontwerper, regisseur
Bekend vanJeugdjournaal, NOS verkiezingsuitslagen
Periode actief1980-2015

Martin de Groot in de media
Oeuvre Martin de Groot

Op 1 oktober 1980 komt Martin de Groot in dienst bij de NOS. Hij wordt grafisch ontwerper bij het Jeugdjournaal wat even later van start gaat. De redactie van het Jeugdjournaal wil het nieuws en actualiteiten op een manier presenteren die voor kinderen goed te begrijpen is, grafische ondersteuning van de teksten van de presentatoren is éérn van de middelen om dat doel te bereiken. Met illustraties, animaties, maquettes en allerlei inventieve beeldende manieren worden ingewikkelde zaken inzichtelijk gemaakt. Met LEGO worden hoeveelheden aangegeven en de presentatoren staan dankzij een chroma-key wandje in de studio regelmatig op gekke toepasselijke lokaties; in het zwembad bijvoorbeeld. Deze beeldende manier van nieuws presenteren is een succes, zozeer zelfs dat ook het 'grote mensen' journaal meer gebruik gaat maken aan beeld, grafiek en animatie. De Groot begint bij het Jeugdjournaal als ontwerper maar maakt na enkele jaren de overstap naar regie.

De Groot wordt daarna regisseur bij het NOS Journaal en solliciteert later op de vrijgekomen vacature van chef regie bij de NOS. Collega's noemen hem 'Een baanbrekende chef regie, altijd aanwezig, innovatief, inspirerend en behulpzaam. Er was werkelijk geen onderwerp waar hij niet een oplossing voor wist' (Ellen Scholten, 5-10-2015). Een goed voorbeeld daarvan is zijn oplossing voor NOS Laat in 1995. Het programma moet vanuit dezelfde, niet al te grote studio gaan komen als het NOS journaal en het Jeugdjournaal. De Groot bedenkt dat de drie decors op een ronddraaiende schijf komen, elk programma krijgt een 'taartpunt' op de schijf. Na de uitzending draait de schijf en na wat lichtaanpassingen is het changement binnen korte tijd klaar.

De Groot bedacht en verzorgde als regisseur veel bijzondere NOS uitzendingen. Bijvoorbeeld Hallo 2000, een 24-uurs uitzending tijdens de millennium-wisseling waarbij hij de hele uitzending doet. Andere evenementen waarvan hij verslag brengt zijn SAIL, dodenherdenking, Koninginnendag, het huwelijk van Willem-Alexander en Máxima en vele verkiezingsuitslagen. Met name bij die verkiezingsuitslagen weet hij zijn stempel te drukken op de uitzendingen. Net als bij het Jeugdjournaal bedenkt hij telkens bijzondere, nieuwe manieren om de 'droge feiten' op een aantrekkelijke en heldere manier in beeld te brengen. Hij gebruikt daar bijvoorbeeld als een van de eerste programmamakers computergraphics voor en jaren later ook virtual reality en touch-screens. Herman 'de scherman' dankt zodoende zijn bijnaam aan De Groot (bron: Regisseur Martin de Groot overleden, 6-10-2015)