Max Velthuijs: Is het leven niet prachtig!

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50´00"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Max Velthuijs - Is het leven niet prachtig is een intiem portret over de maker van prentenboeken zoals de succesvolle boekenserie Kikker. Tijdens het filmen van deze documentaire volgt regisseur Arno Kranenborg de tekenaar tijdens de totstandkoming van zijn laatste kinderboek, Kikker is bedroefd. Doordat Kranenborg toegang krijgt tot het persoonlijke leven van de tekenaar en de zakelijke kant van zijn Kikker-imperium, krijgt de kijker een goed beeld van hoe Velthuijs met veel passie toewerkt naar de deadline van zijn nieuwe boek en hoe de uitgeverijen Velthuijs nauwlettend volgen. Zo reist Kranenborg mee naar boekenbeurzen in Duitsland en Italië en krijgt hij een kijkje in de zakelijke gesprekken die hij met hoge bazen van binnen en buitenlandse uitgeverijen heeft.

Daarnaast spreekt de geestelijk vader van Kikker over zijn opvoeding in Den Haag, zoon Viktor en de toekomst van zijn succesvolle boekenreeks. Ook spreekt Velthuijs openlijk over de scheidingperikelen waarin hij tijdens het filmen van de documentaire verkeerde en zijn angst om hierdoor een deel van de Kikker-rechten te verliezen. Maar men krijgt vooral de schrijver, die in de documentaire tachtig wordt, te zien wanneer hij met veel passie werkt aan de zoveelste prentjes van de over hele wereld bekende Kikker.

Makers

Regie Arno Kranenborg

Scenario Arno Kranenborg, Joke Linders, Yvonne Jagtenberg

Productie VPRO, Nederlands Letterkundig Museum , Theorema Films

Camera John Appel, Peter Brugman

Geluid Alex Booy

Achtergrondinformatie

Het Nederlands Letterkundig Museum heeft deze documentaire opgenomen in de reeks Schrijvers in beeld en is op 2 februari 2009 verschenen op DVD. Ook is deze documentaire op 17 maart 2009 uitgezonden door de NPS in het programma Het uur van de wolf.