Mensen van toen

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1997
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia1990-1999
Lengte49'33"
MediumTelevisie, (bioscoop)film


Beschrijving

Filmmaker Gilles Frenken laat zich inspireren door de film Mensen van morgen van Kees Brusse uit 1964. In deze film interviewt Kees Brusse dertien jongeren over hun levensverwachtingen, idealen en dromen. De onbezonnen en openhartige uitlatingen van de groep jongeren zorgen nogal voor controversie in het keurige Nederland van de jaren ’70 waaraan het veel van zijn succes te danken heeft. Deze uitlatingen behandelen bijvoorbeeld geloofskwesties of kwesties rondom seksuele geaardheid die in die tijd veelal taboe zijn.

Gilles Frenken probeert met de documentaire Mensen van toen te reconstrueren waarom Brusse’s film door zijn controversiële karakter zo’n unieke plaats heeft vergaard in de (Nederlandse) filmgeschiedenis. In Mensen van toen worden fragmenten uit de film vermengt met herinneringen van Kees Brusse en ontmoetingen met enkele van de toenmalige jongeren, die inmiddels van middelbare leeftijd zijn. Zo blikt hij terug en reflecteert hij op de interviews. Hoe is het vergaan met de geïnterviewden die in het verleden zoveel stof hebben doen opwaaien?

Makers

Regie Gilles Frenken

Camera Gilles Frenken

Camera-assistentie Jan Frederik Groot

Eindredactie Lejo Schenk

Montage, mixage Wiebe van der Vliet

Research-, regie assistentie Robert Blaauboer

Productie Esther Schmidt, Rianne van Schijndel

Productiebureau Polderfilms

Geluid Mike van der Sluijs

Muziek Harry Vooren, Herman Schoonderwalt

IKON

Achtergrondinformatie

De documentaire Mensen van toen is als onderdeel van een drieluiksproject uitgezonden op 13 november 1997 op Nederland 1 (IKON). Op deze datum wordt eerst de documentaire van Gilles Frenken uitgezonden en waarna voor het eerst de oorspronkelijke film Mensen van morgen van Kees Brusse op televisie te zien is. Een week later wordt de soortgelijke eigen documentaire Mensen van 2000 van Gilles Frenken over de jongeren van 1996 uitgezonden.

De uitzending van Mensen van toen maakt deel uit van een serie reportages en documentaires de Werelden van de