Michael Dudok de Wit

Uit B&G Wiki
Michael Dudok de Wit

NaamMichael Dudok de Wit
GeborenAbcoude, 1953
Functiesanimatiefilmer, filmmaker
Bekend vanFather and daughter, The Aroma of Tea
Periode actief1978-heden
Externe infoWebsite Michael Dudok de Wit

Michael Dudok de Wit in de media
Oeuvre van Michael Dudok de Wit

Michael Dudok de Wit is animator, filmregisseur en illustrator.

Animatie

Michael Dudok komt er door zijn liefde voor stripboeken al snel achter dat hij animatiefilms wil maken. Om die reden volgt hij na de kunstacademie in Genève een animatie opleiding aan de West Surrey College of Art and Design in Farnham. In 1978 maakt hij de afstudeerfilm The interview.

Commercials, boeken

Na een jaar in Barcelona vestigt hij zich in Londen. Daar wordt hij uitgenodigd te werken bij Richard Purdum, die zijn afstudeerfilm heeft gezien. Hij werkt vooral aan commercials. Daarnaast illustreert hij verschillende boeken.

Disney

Dudok de Wit raakt eind jaren ’80 in de studio van Purdum betrokken in een project met Disney voor de ontwikkeling van Beauty and the Beast. De film wordt uiteindelijk in de Disney studio in Los Angeles afgewerkt.

Films

Als onafhankelijk filmmaker maakt hij in 1992 eerste een korte film, Tom Sweep. De film is bedoeld als pilot voor een dertiendelige serie, die er echter niet gekomen is. Voor filmmakers is de financiering van animatie projecten moeizaam en vooral afhankelijk van subsidie. Zijn film De Monnik en de vis (1994) is gemaakt bij een Franse producent, Folimage, die filmmakers de kans geven om bij hen in zes maanden een film te maken. De film is genomineerd voor de prestigieuze Oscar.

Hij ontvangt een Academy Award (Oscar) voor de film Father and daughter in 2000. De film is in 2007 opgenomen in de Canon van de Nederlandse film.

Dudok de Wit werkt bij voorkeur met potlood en penseel. In 2006 maakt hij, gebruikmakend van deze techniek The Aroma of Tea.

In 2015 komen de eerste beelden naar buiten van Dudok de Wits eerste avondvullende animatiefilm The red turtle. De film is geproduceerd door Why Not Productions, The Wild Bunch en Studio Ghibli. Het initiatief voor deze film is van de legendarische Japanse regisseur en animator Hayao Miyazaki. Het verhaal is van Dudok de Wit en Pascale Ferran. In 2017 wordt de animatiefilm The Red Turtle genomineerd voor een Oscar.

Regisseur/cameraman Maarten Schmidt en regisseur/geluidsman Thomas Doebele volgen Dudok de Wit en zijn team meer dan twee jaar lang tijdens het complexe creatieve proces bij het maken van The Red Turtle in de documentaire Het verlangen van Michael Dudok de Wit. Deze documentaire wordt door de VPRO uitgezonden op 20 maart 2017.

Prijzen en onderscheidingen

  • Academy Award (Oscar) voor Father and Daughter (2000)