Maarten Schmidt

Uit B&G Wiki
Maarten Schmidt (rechts)

NaamMaarten Schmidt
GeborenAmsterdam, 1946
Functies cameraman, regisseur, eindredacteur
Bekend vanDe laatste voorziening, 4 havo, een klas apart, Dokwerk
Periode actief1972-heden
Werkt samen metThomas Doebele

Maarten Schmidt in de media
Oeuvre Maarten Schmidt

Maarten Schmidt is regisseur en cameraman

Duo Schmidt en Doebele

Regisseur en cameraman Maarten Schmidt vormt al zo’n kwart eeuw een onafscheidelijk makersduo met regisseur en geluidsman Thomas Doebele. Een uniek oeuvre van sociaal bewogen direct cinema-documentaires en reportages voor de VPRO vormt het resultaat van hun naadloos lijkende samenwerking.

In hun regisseurschap zijn de twee makers niet of nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Maarten en Thomas werken niet met gedetailleerde scenario’s, deze staan hun flexibiliteit in de weg. Ze detecteren belangrijke thema’s en beginnen aan hun film. Samen richten ze onophoudelijk hun vizier op de sociaal zwakkeren in de samenleving, of deze nu in Nederland, in Groenland of Bangladesh wonen.

Cameraman

Maarten Schmidt werkt vanaf 1972 als freelance cameraman voor de VPRO. Als cameraman werkt hij bij verschillende producties als Berichten uit de samenleving en Hoe heet de burgemeester van Weezel?. Vanaf 1980 vormt hij met geluidsman Thomas Doebele een freelance cameraploeg voor de NOS, KRO, VARA en VPRO. Ze werken onder andere voor de VPRO programma’s Holland Spoor en Himalaya en regisseurs als Ireen van Ditshuyzen, Hedda van Gennep en Cherry Duijns. Maarten beschouwt deze projecten als een rijke scholing.

Documentaires en reportages

Vanaf 1984 tot op heden maakt Maarten samen met Thomas onafhankelijke documentaires en reportages voor de VPRO (met een enkel uitstapje naar de IKON), waarbij Maarten steevast als cameraman fungeert en Thomas geluidsman is. Hun eerste zelfstandige documentaire heet Bank van lening. Ze gaan met hun idee naar de VPRO en krijgen carte blanche. In de manier waarop deze film tot stand komt ligt hun verdere documentaire werk al voor een groot deel besloten.

Ruim twintig jaar lang bieden Maarten en Thomas met hun documentaires inzicht in de habitat en dilemma’s van de sociaal zwakkeren in de Nederlandse samenleving en het buitenland. Ook in hun reportages voor de VPRO, waarbij ze een veel kortere draaitijd hebben, zoekt het duo altijd naar de kern van een verhaal door zich te richten op het dagelijkse leven en niet op de politici of terzake deskundigen.

De documentairefilms waaraan Maarten samen met Thomas werkt zijn ingetogen van tempo, zowel dynamisch als logisch van opbouw, observerend maar trefzeker in het vastleggen van betekenisvolle details en het voelbaar maken van het onderliggende verhaal. Hun filmstijl is niet extravagant maar van hoge kwaliteit. De techniek staat ten dienste van de inhoud, mede omdat het duo de te filmen situatie zo min mogelijk willen belasten. Ze draaien zoveel mogelijk materiaal op film en doseren het verhaal vervolgens in de montage.

"Sinds wij begonnen zijn, is er een nieuwe generatie opgekomen, die veel strakker werkt: de shots lijken belangrijker te worden dan hetgeen je filmt”, zegt Maarten in 1992. “Ik probeer daar niet aan mee te doen. Je staat ergens toevallig met je camera en legt vast wat je ziet. Maar ik geef toe, dat toeval kun je tot op zekere hoogte controleren, en dat is kunst”. Later zeggen ze vooral een tijdsbeeld vast te leggen. De documentaires van Maarten en Thomas vloeien vaak uit elkaar voort. Al draaiende aan de ene documentaire ontmoeten ze personages of worden ze geconfronteerd met situaties die vervolgens tot volgende films leiden.

Tegenwoordig verkeert Maarten samen met Thomas in de benijdenswaardige positie verbonden te zijn aan een omroep die hen in alle vrijheid aan het werk laat. Sinds hij zich in 2003 als eindredacteur aan Dokwerk heeft verbonden stelt Maarten (samen met Thomas) op zijn beurt ook andere en vaak jonge documentaire makers in staat het Derde Net van kwalitatief hoogwaardige documentaires te voorzien.

Prijzen en onderscheidingen

  • Rocky, Banff Television Festival, (1988)
  • Aanmoediging L.J. Jordaanprijs, (1988)
  • Juryprijs, Internationale documentaire filmfestival Wenen, (1989)
  • Eervolle vermelding, Prix Italia, (1993)
  • Nominatie Gouden Kalf, (2002)