Musical publiek

Uit B&G Wiki
Periode1988
Beschikbaar in archiefBeeld & Geluid
GenreTheaterregistratie
Decennia1980-1989
Lengte80'52"
Mediumtelevisie


Beschrijving

Musical Publiek

Musical publiek is een dramatische musical van Seth Gaaikema waarin vele bekende Nederlandse gezichten uit de theater- en televisiewereld ‘toevallig’ uit het publiek worden gehaald en zo de voorstelling vormgeven. Eenmaal op het podium moedigt ceremoniemeester Henri (gespeeld door Serge-Henri Valcke), de personages aan om omstebeurt een onthulling over hun privéleven te doen. De manier waarop het verhaal zich ontwikkelt doet denken aan een soort psychiatrische groepssessie, waarin iedereen om beurten het hart kan luchten. In de musical worden zeer uiteenlopende onderwerpen naar voren gebracht, zoals seksuele frustratie, homoseksualiteit, huwelijksproblemen, eenzaamheid, en frustratie op het gebied van vriendschap, liefde en familierelaties; ofwel vrijwel alle “complicaties en frustraties van het menselijk ras” zoals al in een van de liedjes in de musical naar voren komt.

Met name in het eerste deel heeft deze dramatische musical ook een vrolijk tintje door de veelal vrolijke liedjes en swingende dansen. In het tweede deel wordt het verhaal iets dramatischer en emotioneler. De frustraties lopen soms zo hoog op dat ze eindigen in hevige woede-uitbarstingen. Daarom worden de sterke emoties van de personages hier en daar afgewisseld met een komische opmerking om het verhaal toch wat luchtig te houden. De musical eindigt met de woorden ‘Ieder van u had hier vanavond op het podium kunnen staan’, waarmee de les naar voren komt dat het belangrijk is met mensen te praten over je persoonlijke problemen.

Bekijk hier de musical: https://youtu.be/0i9aXJ7Q2i0

Makers

Scenario Seth Gaaikema

Originele muziek Bob Zimmerman

Theaterregie Willem Nijholt

Regieassistent Boy Smits

Theaterproductie Gislebert Thierens

Muzikale leiding Alan Evans

Choreografie Lindsay Dolan

Decor & Kostuums Frank Raven

Tv-registratie Egbert van Hees

VOO

Cast

Jan Elbertse

Simone Kleinsma

Annette Nijder

Erna Sassen

Marjolein Sigte

Serge-Henri Valcke

Hein van Beem

Marloes van den Heuvel

Allard van der Scheer

Victor van Swaay

Musici

Alan Evans

Gerrit Jan Binkhorst

Andre Hoekstra

Michiel Koperdraat

Carlo van der Put

Achtergrondinformatie

Naast de musical Swingpop uit 1978, is Musical publiek de enige musical die Seth Gaaikema zelf geschreven heeft.
Publiek was tevens de eerste musical waar Annette Nijder in is te zien, waarop nog vele hoofdrollen voor haar volgen in succesvolle musicals zoals De koopman van Amsterdam en Chicago.