Moeders wil is wet

Uit B&G Wiki
Periode1949-1974
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreInformatief, Muziekprogramma
Decennia1940-1949,
1950-1959,
1960-1969,
1970-1979
Lengte90'
Mediumradio
GalleryGalleryBeschrijving

Ochtendprogramma op de radio voor huisvrouwen, gepresenteerd door Mia Smelt. Moeders wil is wet bevat veel muziek die voor een groot deel door de luisteraars zelf kan worden aangevraagd. Daarnaast praat Smelt met gasten over tal van onderwerpen die vooral educatief en vanuit het oogpunt van de vrouw benaderd worden. Hiermee probeert ze haar luisteraars uit hun beschermde wereld te halen.

Er zijn naast de verzoekplaten een grote hoeveelheid regelmatig terugkerende rubrieken: "De Groenteman", "Beroepen en bedrijven" (van de bakker tot Hoogovens), "Onder ons", "Eigen huis is goud waard" (voor de boerin). "Gezinspraatjes" door mevr. Klarenbeek-van Klaveren. De rubriek "Waar voor uw geld" (consumentenvoorlichting door middel van korte hoorspelsketches) in samenwerking met de NCRV (Aag Rijsdijk) op teksten van mevr. B. Kortekaas-de Haan. Ook rubrieken over "Gezond leven", "EHBO", "Spreekuur Schoolarts", "Opvoeding", "Land en Tuinbouw" (dhr. Neijzen), "Tuinieren en planten" (dhr. Konijn), "Hygiëne" (mevr. De Ruiter-Visser), "Tandverzorging" (i.s.m. Ivoren Kruis), "Veilig verkeer" (adjudant Den Otter) en "Klussen in huis" (door omroeper Hans Bik).

Van 1949 tot en met 1974 presenteert Mia Smelt maar liefst 5.000 afleveringen (drie afleveringen per week) voor de KRO. Met haar karakteristieke stem bindt zij zowel katholieken als niet-katholieken aan het programma. Smelt stipt voorzichtig taboe-onderwerpen aan zoals abortus. Ze weet haar publiek respect voor zichzelf bij te brengen en haar vooral vrouwelijke luisteraars bewust te maken van hun eigen mogelijkheden.

Makers

Presentatie: Mia Smelt

medewerkers onder andere:

Redactie en incidentele presentatie Ingrid Drissen (1967-1974)

Zang en piano Jules de Corte

Gezinsproblemen A. Klarenbeek-van Klaveren

Land en Tuinbouw Chris Neyzen

Warenkennis B. Kortekaas-de Haan

EHBO Dr. H.A. de Lange

Kinderen M. Emich

Schoolarts Dr. Ydema-Dellemijn

Planten en bloemen C. Conijn I.L. Ockhuizen

Vlees B. Rietveld

KRO

Achtergrond informatie

De Engelse versie, Housewife's Choice (BBC 1946-1967), wordt dagelijks uitgezonden en de Nederlandse versie alleen op de vrijdagochtend vanaf 08:50 uur. Na de tune volgt standaard de openingszin: "een programma voor u en samengesteld door u".

Moeders wil is wet trekt op hoogtijdagen twee miljoen luisteraars. Het succes van het programma is de formule, bestaande uit vaste onderdelen. Luisteraars mogen reageren op de uitzending per telefoon. De uitzending ter gelegenheid van het tienjarig jubileum van Moeders wil is wet wordt live uitgezonden vanuit KRO-studio 1 en wordt de eerste uitzending waarbij publiek aanwezig is.

Mia Smelt, die geen geheim maakt van haar lesbische geaardheid, gaat in haar programma onderwerpen over homoseksualiteit niet uit de weg. Door haar toedoen wordt de (homoseksuele) Vlaamse zanger Will Ferdy in Nederland bekend.