Mia Smelt

Uit B&G Wiki
Mia Smelt foto: KRO

NaamMaria Catharina Johanna Smelt
GeborenHilversum, 14 april 1914
GestorvenRotterdam, 28 september 2008
Functies radiomaker, presentator, Producent
Bekend vanMoeders wil is wet
Periode actief1946-1974
Werkt samen metJules de Corte, Léon Povel, Ingrid Drissen, Hans Bik, Martha Doyle
Media
Audio fragmentenAudio.png

Mia Smelt in de media
Oeuvrelijst Mia Smelt

Mia Smelt is in Hilversum geboren als Maria Catharina Johanna Smelt en is bekend geworden als radiopresentatrice. Zij komt in 1946 tot haar verrassing in dienst bij de KRO na een sollicitatiegesprek met de toenmalige directeur. Ze is eerst werkzaam voor Léon Povel en maakt klankbeelden. Haar eerste opdracht is een klankbeeld over de mijnen. Ze maakt ook klankbeelden over de provincies met liedjes gemaakt door Dico van der Meer. Haar eerste live bijdrage als verslaggeefster aan een nationaal programma is ter gelegenheid van de kroning van prinses Juliana en bestaat uit een ooggetuigeverslag over de kleding van de koninklijke familie.

In 1947 gaat Smelt programma's voor vrouwen maken in navolging van het radioprogramma Housewife's Choice bij de BBC (1946-1967) en zo ontstaat Moeders wil is wet. Smelt presenteert het programma tot eind 1974. Moeders wil is wet trekt op hoogtijdagen twee miljoen luisteraars. Mia Smelt, die geen geheim maakt van haar lesbische geaardheid, gaat in haar programma onderwerpen over homoseksualiteit niet uit de weg. Door haar toedoen wordt de (homoseksuele) Vlaamse zanger Will Ferdy in Nederland bekend. Na haar vertrek in1974 wordt het programma nog korte tijd voortgezet en gepresenteerd door Ingrid Drissen.

In 1999, Smelt is dan 85 jaar, wordt zij door de Paus benoemd tot Ridder in de Orde van de Heilige Paus Sylvester. Met als motivatie: De manier waarop zij in de naoorlogse jaren in de eerste plaats katholieke moeders en/of huisvrouwen heeft gestimuleerd en bemoedigd in het proces van zelfontwikkeling en educatie, is voor die generatie van grote waarde geweest.