Monique van Erp

Uit B&G Wiki
Monique van Erp in 1977

NaamMonique van Erp
GeborenEindhoven, 31 december 1947
FunctiesOmroeper, presentator
Bekend vanTROS, Familiekwartet
Periode actief1970 - 1986
GalleryGallery

Monique van Erp in de media
Oeuvre Monique van Erp

Monique van Erp groeit op in Eindhoven. Na de HBS volgt ze een opleiding tot secretaresse bij het instituut Schroevers. Na het behalen van haar diploma laat Monique Nederland voor een tijdje achter zich. Zo werkt ze één jaar als au pair in Londen, is ze vervolgens twee jaar secretaresse in Genève. Ook gaat ze nog drie maanden op safari in Noord-Afrika.

Indirect komt ze door haar man in aanraking met de omroep: Begin jaren zeventig zit het paar op een avond televisie te kijken en min of meer voor de grap zegt hij dat Monique niet op televisie zou durven. Om het tegendeel te bewijzen schrijft Monique een open sollicitatie naar de NOS en geeft aan bij de televisie te willen werken. De NOS heeft echter geen vacature vrij en verwijst haar door naar de TROS. De TROS heeft wèl interesse en nodigt haar uit voor een screentest.

Monique doorstaat de test met succes; ze wordt aangenomen als omroepster. De TROS laat haar eerst vier proefuitzendingen doen. Deze verlopen prima. Omdat er geen specifieke opleiding is voor het aankondigen van programma’s wordt Monique een half jaar begeleid door Ralph Inbar. Uiteindelijk werkt Monique maar liefst acht jaar voor de TROS in de functie van omroepster, van 19 april 1972 tot en met januari 1979.

Vanwege de baan van haar man, die in de laatste jaren dat Monique omroept een vlucht neemt, verhuist ze regelmatig. Als ze met haar gezin naar Groningen vertrekt wordt het lastig het omroepen te combineren met de opvoeding van haar kinderen. Ze besluit daarom te stoppen met omroepen. De TROS laat Monique echter niet zomaar gaan en biedt haar een programma aan. Werken als presentatrice is makkelijker te combineren met haar gezinsleven dan haar werkzaamheden als omroepster.

Monique neemt het aanbod aan en vanaf 1979 is ze te zien als presentatrice in het consumentenprogramma Kieskeurig. Later is ze in die hoedanigheid ook werkzaam voor de programma’s Familiekwartet (1982) en de serie Zoo is de dierentuin (1983). Vanaf 1982 is haar stem bovendien te horen als voice-over in verschillende documentaires.

Naast haar werk voor de omroep is Monique af en toe als gast te zien in programma’s van anderen. Zo zingt ze samen met Martine Bijl een liedje over het omroepvak in de show Martine, werkt ze een paar keer mee aan een sketch in de De Mounties show en speelt ze samen met Willy Dobbe in het spelprogramma Dubbelspel.

In 1987 wordt haar man overgeplaatst naar Italie en verhuist het gezin naar Varese, waarna Monique stopt met het werken voor televisie. Vanaf dan houdt ze zich, naast de opvoeding van haar kinderen, bezig met schilderen en boetseren.