Muziekregistratie

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

rust

Het is vroeg in de twintigste eeuw. Het is stil in onze huiskamers. Dan komt de Phonograaf in de handel en een nieuw tijdperk breekt aan. Na aanvankelijk gebruikt te worden om gesproken tekst weer te geven komt de geluidsindustrie al snel met het idee dat muziek veel meer geld in het laatje zal brengen. De gehele muziekindustrie bouwt een gigantisch imperium op basis van de geluidsregistratie.

de wasrol

De eerste opnames op de wasrol vereisen een bepaalde techniek om voldoende kwaliteit te hebben. Een zanger(es) moet voor de trechter staan en met een niet al te groot volume zingen maar toch genoeg om de stem duidelijk te registreren. Zware drum en harde lage tonen zijn uit den boze want deze laten de naald ongewenste sprongen maken. De muziek moet ook zo zijn opgesteld dat het geluid op de trechter gericht wordt. De temperatuur in de opnameruimte is hoog om de was op de rol voldoende zacht te houden.

Wanneer de rol beschreven is kan deze direct worden terug geluisterd. Voor die tijd een indrukwekkende ervaring. Van HIFI is natuurlijk nog geen sprake. Een zangeres die zichzelf terugluisterde karakteriseerde het geluid alsof ze haar over-over-overgrootmoeder hoorde, die ze nooit had gekend.

grammofoonplaat

Met de komst van de microfoon neemt de kwaliteit van de opname enorm toe. De zanger kan nu veel meer emotie in zijn stem leggen. Hiermee ontstaat het verschijnsel van “crooning”, de ideale manier om innig een liefdeslied ten gehore te brengen. Ook de komst van de platte grammofoonplaat, eerst schellak en 78 toeren per minuut en later de vinyl elpee die met 33 1/3 toeren per minuut ronddraait draagt bij tot een steeds realistischer geluidsbeeld. Met de inzet van computergestuurde muziekprocessors als bijvoorbeeld de synthesizer wordt de diversiteit en artisticiteit steeds groter. Wanneer de techniek de compact disk (CD) ontwikkelt dreigt de elpee te verdwijnen. Deze maakt na jaren op de achtergrond te zijn geweest een flinke come-back vanwege de superieure kwaliteit van de vinyl-opname.