Nader tot Máxima

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Mediumtelevisie
Externe infoInterview Elings en Jansen


Beschrijving

Documentaire Nader tot Máxima – The Royal Wedding Tapes van Albert Elings en Eugenie Jansen laat zien wat 120 enthousiaste amateurfilmers aan video- en super-8-filmpjes geschoten hebben op de huwelijksdag van kroonprins Willem-Alexander en prinses Máxima op 02-02-2002. Het is een compilatie van de vele gebeurtenissen op deze dag zoals de balkonscène, oranjegebakjes, politiehelikopters en de gouden koets; allemaal gefilmd vanuit andere perspectieven.
De amateurfilmers verzorgen hun beelden zelf van commentaar, wat resulteert in een documentaire die voorzien is van ongezouten meningen als:"Oh dat zijn Constantijn en Laurentien. Ze heeft weer zo'n vreselijke hoed op", waarop gereageerd wordt met de woorden:"Dat is volgens mij de smaak van die Oranjes, hoor." Behalve gesproken commentaar wordt ook even een spandoek met de tekst: "Argentinia 30.000 victims, don't forget!" in beeld gebracht en schreeuwt iemand tegen een groep mensen:"Weg met de monarchie, leve de republiek!" Al met al is het commentaar toch grotendeels positief en doet iedereen hard zijn best om ook maar een glimp van het verse huwelijkskoppel op te vangen.
Het doel van de makers was om een collectief beeld te vormen over de trouwdag van de Nederlandse kroonprins en zijn vrouw Máxima; iets wat een filmmaker in zijn eentje nooit had kunnen bereiken.


Makers

Concept en regie Albert Elings

Montage en co-regie Eugenie Jansen

Productie Jaap van Hoewijk

Muziek Joke Geraets

Zendgemachtigde VPRO

Achtergrondinformatie

Op de website Amsterdam Filmt Máxima werden amateurfilmers opgeroepen om hun filmpjes van 02-02-2002 in te sturen voor de documentaire van Albert Elings, op initiatief van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. De documentaire, een unieke ‘trouwreportage’ zal als verlaat huwelijksgeschenk worden aangeboden.

Nader tot Máxima</i> ging op zaterdag 23 november 2002 tijdens het International Documentary Filmfestival in Amsterdam om 16:15 in première in de stadsschouwburg op het Leidseplein. De VPRO zond de film precies een jaar na dato uit op 2 februari 2003 op Nederland 3 om 22:40

In een interview betwijfelt Elings of hij zelf zijn gefilmde materiaal op zou sturen wanneer daar een oproep voor gedaan zou worden. Hij was dan ook blij verrast door de hoeveelheid materiaal die hij opgestuurd kreeg. ”Honderd uur materiaal, van honderdtwintig mensen. We zijn vier weken lang acht uur per dag bezig geweest om alles te bekijken. Soms lijkt iets onbelangrijk, maar als vijf mensen het hebben gefilmd, moet er toch iets mee zijn."

”Een bij ziet niet de vorm van de zwerm waarin hij vliegt”, zo luidt het motto van de documentaire Nader tot Máxima. Eugenie Jansen zegt in een interview: ”Je ziet normaal nooit wat je buurman filmt. Nu wel. Dat geeft een soort collectief beeld van één dag. De filmpjes zeggen minstens zoveel over de filmende Nederlanders zelf, als over Willem-Alexander en Máxima.”

Ondanks de hardnekkige pogingen van Jansen en Elings zijn Máxima en Willem-Alexander niet op de première aanwezig.

Nader tot Máxima is niet de eerste documentaire die Elings en Jansen samen maken, zo hebben zij eerder samengewerkt voor de documentaires Vogelvrij uit 1996 en Voorland uit 2005.