Naomi en haar moeder

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2003
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genre Documentaire, kinderprogramma
Decennia2000-2009
Lengte23'04
MediumtelevisieBeschrijving

De documentaire gaat over Naomi en haar manisch depressieve moeder. Er wordt een beeld gegeven van het dagelijks leven van beide personen dat sterk beïnvloed wordt door de ziekte van Naomi’s moeder. Ook al kan Naomi’s moeder soms lange periodes achter elkaar geen echte moeder zijn, Naomi lijkt het goed vol te houden. Dan gaat ze bijvoorbeeld naar haar oma en opa of ze hangt rond met vrienden.

Naomi vertelt nuchter over de ups en downs die ze beleeft waardoor de documentaire erg persoonlijk wordt. Naomi zelf is vastbesloten dat zij niet ook manisch depressief wordt net zoals haar moeder. Vanwege het erfelijke karakter van de ziekte heeft ze een grote kans dat zij het ook heeft of dat haar kinderen het krijgen. Hiervan is ze volledig op de hoogte.

Dat de documentaire als “kinderlijk” te bestempelen is ligt aan het gekozen perspectief van een kind: het taalgebruik is helder en eenvoudig. Toch maakt het een volwassen indruk door het rustige camerawerk en het serieuze karakter van het thema en de interviews.

Makers

Regie, interviewer John Appel

VPRO


Achtergrondinformatie

De documentaire “Naomi en haar moeder” maakt deel uit van de negendelige serie En terecht! voor kinderen tussen 8 en 12 jaar.