Nationale actie voor Azië

Uit B&G Wiki
Periode2005
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreCharitatief programma
Decennia2000-2009
Lengte134'38"
MediumTelevisie, Radio

Presentatoren: Paul de Leeuw, Robert ten Brink en Martijn Krabbé Belpanel

Paul de Leeuw en oud-premier Wim Kok Inzamelingsacties

Artiesten voor Azië Kinderen voor Azië

Beschrijving

De inzamelingsactie Nationale actie voor Azië is een eenmalig live-programma dat plaatsvindt op 6 januari 2005 en wordt gelijktijdig uitgezonden op Nederland 2, RTL4 en SBS6. Het programma wordt gepresenteerd door Paul de Leeuw, Martijn Krabbé en Robert ten Brink en is het televisievervolg op de radio-actie Radio 555 die al de gehele dag bezig is. Het doel van het programma is om zoveel mogelijk geld op te halen voor de slachtoffers van de tsunami in Azië.

Vooraf aan de uitzending is er op de drie zenders een speciale aflevering van RTL Boulevard te zien met als speciale gast Mies Bouwman. De uitzending wordt tweemaal onderbroken door uitzendingen van De TV Show en Hart van Nederland die eveneens in het teken staan van de Nationale actie voor Azië.

Gedurende het gehele programma bieden mensen Paul de Leeuw cheques aan met door hen ingezamelde geldbedragen. Verder voeren de presentatoren gesprekken met personen die deelnemen aan het immens grote belpanel bestaande uit bekende en minder bekende Nederlanders. Tussendoor zijn er videoverbindingen met onder andere André van Duin, Winston Gerschtanowitz die staat op het Concert op de Dam en verslaggevers in Azië.

In de studio worden gesprekken gevoerd met onder andere Jeanne Roefs, waarnemend voorzitter van de Samenwerkende Hulporganisaties Organisaties (SHO), Cees Breederveld, directeur van het Rode Kruis en Hans van der Hoogen, coördinator van Novib, over de hulpverlening aan het rampgebied, de SHO en de besteding van het ingezamelde geld. Verder worden er reportages getoond uit de rampgebieden met daarin onder andere gesprekken met slachtoffers.

Tussen alle gesprekken door zijn er optredens van bekende zangers en zangeressen, met als hoogtepunt de benefietsingle 'Als je iets kan doen' van Artiesten voor Azië.

Om iets voor twaalf maken Krabbé, Ten Brink en De Leeuw de eindstand bekend die op dat moment 112.144.000 euro bedraagt.

Exact één jaar later zendt RTL 4 het programma Nationale actie voor Azië - Een jaar later uit waarin de resultaten die tot dan toe zijn geboekt worden getoond.

Makers

Presentatie Paul de Leeuw, Martijn Krabbé en Robert ten Brink

Regie Rolf Meter

Producent Reinout Oerlemans

Gedelegeerd producent Sander Emmering, Ellen Meijerse

Productie Paul Martin Raspe

Eindredactie Astrid van den Ende

Redactie Asjha van den Akker

Gezamelijke omroepen, RTL4, SBS6

Eyeworks