Nederland in analyse

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2002
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte48'09"
MediumTelevisie
Nederlandinanalysetitel.jpg Nederlandinanalyse.jpg


Beschrijving

Nederland in analyse is een documentaire over het imago van de Nederlandse samenleving: zijn wij wel zo tolerant en open als vaak wordt beweerd?

Zes buitenlanders, die Nederland goed kennen, geven hun visie op de Nederlandse samenleving. Het zijn de journalisten Alain Franco (Le Monde), Steven de Foer (De Standaard), Ian Buruma (Guardian), John Peet (The Economist), sociologe Saskia Sassen (VS) en mediadeskundige Jo Gröbel (Duitsland).

Door het hele programma heen heeft regisseur Alexander Oey gestileerde beelden gemonteerd van typisch Nederlandse verschijnselen zoals windmolens, een tippelzone en de Gay Parade.

Aan de orde komen: de aard van de Nederlander (arrogant, gezagsgetrouw en pragmatisch), de aanpak van problemen als drugs en euthanasie, de politieke en economische motieven die vaak ten grondslag liggen aan de openheid, de gebeurtenissen in Srebrenica, WO II en de Nederlandse afkeer van nationalisme tegenover de behoefte aan een eigen identiteit, het politieke succes van Pim Fortuyn en de LPF, de aanpak van de dioxine-affaire, de Nederlandse koopmansgeest, het nationale tegenover het internationale bewustzijn en het individualisme tegenover het collectieve bewustzijn, de aanpak van de Bijlmerramp, het vreemdelingenvraagstuk, sociale controle, het taboe dat er op het fenomeen integratie heeft gerust, de invloed van de economische toestand op het stemgedrag van de Nederlanders, de Nederlandse klaagcultuur en het feit dat de bijdrage die immigranten aan de Nederlandse welvaart leveren niet voldoende door politici en prominente burgers wordt onderkend.

Deze productie is uitgezonden als aflevering van het programma Tegenlicht

Makers

Regisseur Alexander Oey

Researcher Olaf Oudheusden, William de Bruijn

Camera Jackó van 't Hof, Maarten Kramer, Alexander Oey

Geluid Wib Nelissen

Montage Chris van Oers

On-line montage Paul van Driel

Geluidsmixage Antoin Cox

Kleurcorrectie Ronald van Dieren

Productie Mariska Schneider, Nicoline Tania

Eindredacteur Hans Keller, Doke Romeijn, Frank Wiering

VPRO