Nico de Haan

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamNico de Haan
GeborenAarlanderveen, 22 juli 1947
Functies presentator, radiomaker, scenarioschrijver
Bekend vanVroege vogels, Ja, natuurlijk: Vogelparadijzen, Natuurlijk Nico
Periode actief1982 -
Werkt samen metKarin de Groot, Mariska Hulscher
Media
Audio fragmentenAudio.png

Nico de Haan in de media
Oeuvre van Nico de Haan

Nico de Haan is een bekende vogelkenner, natuurliefhebber en presentator. Hij werkt voornamelijk mee aan natuurgerelateerde programma’s. Hij doet in 1997 mee aan Te land, ter zee en in de lucht aan het onderdeel Freewheelen, samen met Marcel Hutten. Hij eindigt 4,86 meter voor de waterkant.

De Haan wordt geboren in Aarlanderveen. Hij doet als kleine jongen in de grote pastorietuin te Zalk al de nodige vogelervaring op via zijn vader, een Nederlands Hervormd predikant. De Haan volgt de Middelbare Landbouwschool te Zwolle en de Bosbouw en Cultuurtechnische School te Arnhem. In 1972 werkt de Haan als stagiair bij Natuurmonumenten op diverse plaatsen in Nederland. Een jaar later wordt hij beheerder van de bezittingen van Natuurmonumenten in de Nieuwkoopse Plassen. Vanaf 1974 begint hij als directieassistent bij de Nederlandse Vereniging tot Bescherming van Vogels (Vogelbescherming) De Haan wordt daar in 1984 plaatsvervangend directeur. Hij is ook mederedacteur van het Vogelbeschermingsblad Vogels (vanaf de tweede aflevering in 1981) en het jeugdblad 't Vogelaartje (vanaf 1983)

Nico de Haan is vanaf 1982 wekelijks te beluisteren in de radio-uitzending Vogels kijken in het VARA-programma Vroege vogels. In 1985 wordt de Haan presentator van de televisiecursussen Vogels kijken en Vogeltaal. Van deze cursussen verschijnen de boeken Vogels kijken een sport en Vogeltaal, beide geschreven door Jan van Gelderen. De Haan organiseert op 18 oktober 1986 de Nationale Vogelkijkdag waaraan door de media grote publiciteit wordt verleend. Duizenden vogelliefhebbers nemen deel aan deze dag. De Nationale Vogelkijkdag krijgt het jaar daarop een vervolg met de Europese Vogelkijkweek. De NOS en de Britse BBC doen groots verslag van dit evenement. In 1989 doet De Haan verslag voor de NOS van de Nationale Vogeltrekdag. Vanaf die periode is de Haan steeds vaker te zien en te horen als presentator of vogeldeskundige in diverse radio en televisieprogramma’s. Sinds 1995 is het werk van Nico de Haan nog meer in de richting van de media verschoven. Als Hoofd Mediazaken van Vogelbescherming Nederland legt zich toe op het schrijven van scenario's en het samenstellen van televisieprogramma's en voorlichtingsfilms over uiteenlopende natuur- en vogelbeschermings onderwerpen.

Bijna dertig jaar is de Haan werkzaam geweest bij Vogelbescherming Nederland. Op 1 januari 2004 start hij zijn eigen bedrijf: VogelkijkCentrum Nederland. Op diezelfde datum is de Haan benoemd tot ambassadeur van Vogelbescherming Nederland.,