Nouchka van brakel

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
PersoonPlaceholder.png

NaamNouchka van Brakel
GeborenAmsterdam, 18 april 1940
Functiesregisseur
Bekend vanVan de koele meren des doods, Een vrouw als Eva
Periode actief1966 tot heden
Werkt samen metMonique van de Ven, Pleuni Touw, Kitty Courbois


Nouchka van Brakel staat te boek als de eerste, echte, vrouwelijke filmregisseur van Nederland.


Beginjaren

Nouchka van Brakel wordt geboren als Els de Vries op 18 april 1940. Ze komt uit een muzikaal gezin, haar moeder is een zangeres en haar vader was een Jazzmuzikant. Het gezin woont twee jaar in Turkije maar verhuist na een tijdje weer naar terug Nederland. Ze gaat naar school in Bilthoven, hier woont ze met haar moeder terwijl haar vader nog in het buitenland zit. Na een tijd drama te hebben gestudeerd in Utrecht, besluit ze in 1962 om naar de Filmacademie te gaan waar zij als eerste vrouw van afstudeert. Later zou ze ook nog jarenlang les geven op de Filmacademie.


Eerste films

In 1966 brengt van Brakel haar eerste film uit, het is een korte film genaamd Sabotage en heeft als thema het altijd dreigende conflict tussen volwassenen en kinderen. De opvolger van Sabotage komt uit in 1969 en heet De baby in de boom. Het gaat over een drietal tieners die de stad willen gaan ontvluchten om te gaan zwemmen. Als de moeder van één van de jongens hem eraan herinnert dat hij die middag op zijn een jaar oude zusje zou passen besluiten zij de baby mee te nemen op avontuur.


Een vrouw als Eva en Van de koele meren des doods

In de jaren zeventig en tachtig gaat het regisseren van films, zowel korte als speelfilms, gewoon door dit gebeurt met titels als Ouder worden, Zwaarmoedige verhalen voor bij de centrale verwarming, Het debuut en Het verschil . Maar het succes komt vooral met titels als Een vrouw als Eva uit 1979 en Van de koele meren des doods uit 1982. Deze films worden gekenmerkt door een centraal rol voor de vrouw. Iets wat volgens van Brakel zelf voortgekomen uit haar tijd bij de feministische beweging Dolle Mina.


Iris

In 1992 regisseert van Brakel de serie Iris. De serie gaat over een jonge alleenstaande veearts Iris de Weerd, zij heeft eindelijk haar draai gevonden in het plattelandsdorpje Rodenburg. Ze wordt gerespecteerd en vertrouwd om haar openhartigheid en om de vindingrijke en doortastende manier waarop ze haar beroep uitoefent. De hoofdrol wordt vertolkt door Monique van der Ven, de twee werkte eerder samen in de films Een maand later en Een vrouw als Eva.


Laatste jaren

Aletta Jacobs: Het hoogste streven komt uit in 1995, het is een docudrama over het leven van de Nederlandse feministe Aletta Henriëtte Jacobs (1854-1929). Zij was de eerste HBS-leerlinge, eerste studente, eerste vrouwelijke arts en voorvechtster van vrouwenrechten. In 2001 komt De vriendschap uit en gaat over twee oude vrienden die elkaar na veertig jaar weer ontmoeten. De hernieuwde kennismaking gaat niet zonder slag of stoot. Oude vetes moeten worden opgelost en nieuwe problemen kondigen zich aan, als ze, net als veertig jaar geleden, verliefd worden op dezelfde vrouw. De laatste film die uit is gekomen van van Brakel is Ave Maria - van dienstmaagd des heren tot koningin van de hemel, een documentaire die vanuit meerdere perspectieven kijkt naar Maria van Nazareth en haar leven.