Peace versus justice

Uit B&G Wiki
Periode2009
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50’23”
MediumTelevisie
Externe infoWebsite Tegenlicht


Beschrijving

In Peace versus justice doen Ugandese radiomaker Johnnie Lacembel en Canadees onderzoeker voor het Internation Criminal Court (ICC) hun verhaal over één van de ergste humanitaire crises in de wereld. The Lord’s Resistance Army (LRA) voert onder leiding van Joseph Kony in delen van Afrika guerilla-acties uit. Het Leger van de Heer ontvoerd heel veel onschuldige kinderen uit hun dorpen, zowel jongens als meisjes. De jongens worden tot kindsoldaten gemaakt, en de meisjes worden gedwongen om de vrouwen en seksslavinnen van de strijders te worden.

Door het volgen van Lacembel en Brubacher wordt het verhaal van de miscommunicatie tussen twee culturen en hun verschillende opvattingen van gerechtigheid verteld. Deze documentaire probeert te tonen dat normen en waarden niet universeel zijn.

Makers

Regie Klaartje Quirijns

Productie Janneke van de Kerkhof

Eindredactie Jos de Putter, Doke Romeijn, Henneke Hagen


Achtergrondinformatie

Deze documentaire is onderdeel van het VPRO programma Tegenlicht.

Deze documentaire is mede mogelijk gemaakt met financiële steun van de Stichting HIVOS (Humanistisch Instituur voor Ontwikkelingssamenwerking). Dit is een Nederlandse medefinancieringsorganistie voor ontwikkelingssamenwerking die handelt vanuit humanistische waarden. Hivos is ervan overtuigd dat de mogelijkheden van de mens vrijwel onbegrensd zijn wanneer ze een eerlijke kans krijgen. Vandaar ook hun slogan: Geen grenzen aan mensen / People unlimited.

Onlangs zijn Congo, Sudan, Uganda en de Centraal-Afrikaanse Republiek overeengekomen om een gemeenschappelijke brigade te vormen om de strijd aan te gaan met het LRA van Joseph Kony. De vier landen gaan informatie en inlichtingen uitwisselen.