Peter Römer

Uit B&G Wiki
Peter Römer (1985)
Foto: Ernst Nieuwenhuis

NaamPeter Römer
GeborenAmsterdam, 5 april 1952
Functies tekstschrijver, scenarioschrijver, acteur, producent, regisseur
Bekend vanDe kip en het ei, Julia's tango, Baantjer, In de Vlaamsche pot
Periode actief1963-heden
Werkt samen metPiet Römer

Peter Römer in de media
Oeuvre van Peter Römer

Peter Römer is een scenarioschrijver, regisseur, producent en acteur. Hij is de zoon van Piet Römer, met wie hij ook tijdens zijn carrière veel samenwerkt. Ook zijn zus en twee broers zijn actief in de mediawereld. Römer is een aantal jaren hoofd drama bij Endemol.

Van jongs af aan is Römer al actief aan het schrijven en acteren. In de Telegraaf van 11 januari 1987 beschrijft hij hoe hij in het vak is gerold:

‘Op mijn vijftiende leverde ik al tekstjes aan voor Kort en Klein. Ook met acteren en regisseren ben ik er mee in gerold dan dat er sprake was van een plan, laat staan gedrevenheid. Ik deed al die dingen, de eerste keer althans, omdat iemand anders niet kon, wilde of mocht, of gewoon bedankte voor de eer’

Peter Römer begint in de film- en televisiewereld als acteur. Zo speelt hij onder andere mee in bekende series als Klaverweide (1975-1977) en Dagboek van een herdershond (1978-1980).

In 1979 schrijft hij het scenario voor de Sinterklaasmusical Het boek van Jaap, dat wordt uitgezonden door de NOS. In dezelfde periode schrijft Römer enkele hoorspelen voor de VARA-radio, waaronder Eerlijk zullen we alles delen in 1978.

De NCRV zendt in 1985 de eerste serie van Peter Römer uit, Kanaal 13, een gedramatiseerde serie voor de jeugd over het wel en wee van een lokaal radiostation. In datzelfde jaar volgt De kip en het ei, over een vader en zoon die op hetzelfde politiebureau werken als agent. Peter Römer en zijn vader Piet Römer nemen in deze serie de rollen op zich van zoon en vader. De serie is geen onverdeeld succes voor de TROS wegens tegenvallende kijkcijfers en wordt na twee seizoenen stopgezet. Zelf zegt Peter Römer over De kip en het ei dat hij teveel vanuit zijn radioroutine aan de scripts heeft gewerkt. De serie die daarop volgt is “De Brekers”, een comedyserie rond een Amsterdamse familie.

Het grootste succes van Römer is het programma Baantjer (1995-2006), gebaseerd op de boeken van Appie Baantjer. Zelf prijst hij de kracht van dat format in Kunststof: ‘Mijn heilige overtuiging was dat het format; lijk gevonden, bij Buitendam er uit gestuurd worden, bij Louietje zitten een keer, en bij mevrouw de Cock het verhaal vertellen, is de kracht van de uitzending geweest. Daar zit een soort herkenbaarheid in, lekker, hij zit weer bij Louietje. Een heel comfortabel format was dat.’

Na het jaar 2000 richt Römer zich met name nog op zijn werk als producent, onder andere Julia’s tango in 2007, en regisseur, Gemeentebelangen in 2003.