Piloottoon

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

In 1969 gaan de Nederlandse zenders Hilversum uitzenden in stereo. De muziekbeleving van de luisteraar wordt hierdoor op een hoger plan getild. Echten niet alle radio’s zijn in staat stereo weer te geven. Gelukkig blijven die het programma wel ontvangen, zij het dat het linker en het rechterkanaal samen door één luidspreker wordt weergegeven. Voor stereo moet de ontvanger daarvoor zijn ingericht.

Wanneer de zender een stereosignaal uitzendt wordt het linker- en het rechterkanaal bij elkaar opgeteld en van elkaar afgetrokken. Zo krijgt men een somsignaal en een verschilsignaal. Deze twee signalen worden samen uitgezonden, zij het dat het verschilsignaal op een aparte draaggolf van 38 kHz wordt meegezonden. De twee signalen vormen samen het zogenaamde MPX, multiplex signaal. Ook wordt er een aparte toon van 19 kHz meegestuurd, de piloottoon.

In de stereo-ontvanger wordt het signaal ontvangen samen met de piloottoon. De piloottoon “vertelt” de ontvanger dat hij het multiplexsignaal weer moet scheiden in een linker- en rechtersignaal zodat deze gescheiden kunnen worden weergegeven. Deze bewerking wordt gedaan door de stereodecoder. De draaggolf wordt na detectie weggefilterd. Omdat de frequentie van de piloottoon boven de gehoorgrens van mensen ligt hebben wij er geen last van.