Richtmicrofoon

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken

De richtmicrofoon is een bijzonder handig hulpmiddel om geluiden van een afstand hoorbaar te maken. Zo kan men beluisteren wat iemand op een honderd meter afstand staat te vertellen, of men kan in de natuur van een afstand dierengeluiden waarnemen.

vorm en werking

De meest bekende vorm is een microfoon in het brandpunt van een parabolische schaal. Het werkt precies als een satellietschotel. Het geluid dat op de relatief grote oppervalakte van de spiegel wordt opgevangen wordt samengebundeld in de microfoon. Wanneer dat signaal dan ook nog wordt versterkt kan het worden beluisterd met een koptelefoon of opgenomen op een geluidsrecorder.


Een andere vorm lijkt doorgaans op een gewoon model microfoon. Door de constructie is hij echter vooral gevoelig voor geluiden die recht van voor komen. Een ingebouwde versterker maakt hem tot een handzaam instrument.

niet onfeilbaar

De werking is sterk afhankelijk van de omgeving. Zijn er veel bijkomende geluiden, zoals van voorbij rijdend verkeer of een rumoerige groep mensen, dan worden deze mee opgevangen en wordt de verstaanbaarheid sterk verminderd.

Wat in films te zien is geeft vaak een te goede indruk wanneer iemand ergens in een groep iets zegt en van grote afstand goed te verstaan is. Maar ja, film is immers illusie.