Ritueel 2001

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2001
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte25'
Mediumtelevisie


Beschrijving

De reeks documentaires Ritueel 2001 van de IKON laat de kijker kennismaken met de rol die oude en nieuwe rituelen spelen bij belangrijke fasen in het leven van sommige mensen uit de Westerse samenleving. Ritueel 2001 kijkt daarbij vooral naar de fasen geboorte, huwelijk, het aangaan van religieuze en sociale verbintenissen en dood. Onderwerpen zijn onder andere inwijden, kwaad bezweren, rouwen en trouwen. Interviewer Jacobine Geel gaat op bezoek bij mensen die één van de processen op een bijzondere manier hebben meegemaakt en spreekt hierover in een voor hen speciale omgeving. Daarnaast is er aandacht voor een bedrijf, persoon of organisatie die actief is in de betreffende sector en probeert aan de hand van ervaringen uit het verleden mensen zo goed mogelijk te helpen bij het uitvoeren van het ritueel. Het programma maakt onderwerpen die lange tijd taboe waren bespreekbaar. De gesprekken worden ondersteund door beelden van de uitvoering van de rituelen.

Makers

Concept Chris Douwe van Troostwijk

Interview Jacobine Geel

Productie Marie-Louise van Agtmael en Claudia van Hulst

Eindredactie Ida Overdijk en Pieter Visschers

Regie Marijke Vreeburg, Margje de Koning, Jelka Anhalt, Noud Holtman, Luciënne Groot, Richard Vierbergen, Nicole van Damme en Jacqueline van Vugt

Research Sascha Goossens, Peter Sierksma, Pieter van Os, David Bos, Colet van der Ven, Hans Krikke, Marijke Verduijn en Joep Auweda

IKON

Achtergrondinformatie

Op de officiële website is meer informatie over dit programma en de onderwerpen terug te vinden. De eindredactie, de conceptonwikkelaar en de productie afdeling hebben reacties geplaatst. De uitzendingen zijn bovendien terug te zien. De site bevat ook links naar sites met meer informatie over de besproken onderwerpen.

Trouw koppelt de documentaireserie Ritueel 2001 aan ‘wilde devotie’. Dit is een groeiende behoefte van hedendaagse mensen aan nieuwe rituelen rond gebeurtenissen als geboorte, liefde en dood. Het dagblad is enthousiast over de manier waarop programmamaker Jacqueline van Vugt de eerste aflevering van de reeks documentaires uitwerkt. Bij het onderwerp ‘duivelbestrijding’ vermijdt ze de ironie die ontegenzeglijk aan dit item kleeft.