Jos Budie

Uit B&G Wiki
NaamJos Budie
GeborenHilversum, 3 januari 1955
Functiesregisseur
Bekend vanBZN Muziekspecials,De staatsloterijshow, André bedankt!, X Factor, The voice of Holland
Periode actief1982-heden
Werkt samen metIlse Pollen, Martijn Krabbé
GalleryGallery

Jos Budie in de media
Oeuvre van Jos Budie

De naam van regisseur Jos Budie prijkt op de aftiteling van veel grote live shows op de Nederlandse televisie. Zijn taak vergelijkt hij met een dirigent die een grote groep vakmensen aanstuurt en een harmonieus eindproduct aflevert. Hij is geen voorstander van scheve beelden. Ook het “schakelen om te schakelen” is iets waar hij gaandeweg afstand van neemt. Het gebruik van cross shots (waarbij het ene beeld in het andere overvloeit) mag van hem alleen met goede reden en mits het resultaat ook mooi is. Naast het technische aspect van het werk leert Budie ook om te gaan met uiteenlopende meningen en het dwingen van mensen om dingen op een bepaalde manier te doen. Een combinatie van inzicht, ervaring, hard werk en “een flinke dosis persoonlijkheid” heeft hem een glansrijke carrière opgeleverd.


Jeugd en opleiding

Het leven van Jos Budie is onlosmakelijk verbonden met de audiovisuele media. Hij groeit op in Hilversum en rent als kleuter al door de radiostudio’s. Zijn vader, Jo Budie, is muzikant bij de omroeporkesten en werkt voor diverse omroepen, eerst bij de radio maar later ook bij de televisie. Uit het grote gezin Budie zijn een aantal kinderen ook bij de media terechtgekomen. Henny Budie werkt op jonge leeftijd reeds als regisseur bij de televisie en de tien jaar jongere Jos gaat maar al te graag mee. Als tienjarige snijdt hij zijn eerste filmpje – een reportage over een kerkbrand in Kortenhoef. Negen jaar later is hij voor zes maanden kabelassistent.

Het begint tot hem door te dringen dat het regisseren van producties iets is wat hij zelf zou kunnen doen. Omdat zijn interesse meer uitgaat naar film dan naar televisie meldt hij zich aan bij de Nederlandse Film en Televisie Academie. Van de honderden aanmeldingen worden er maar vijfentwintig per jaar geplaatst. Na vier pogingen in vijf jaar tijd wordt hij aangenomen, maar de studie valt hem uiteindelijk tegen. Hij leert wat over beeldtaal, maar hij is voornamelijk bezig een netwerk op te bouwen. Voor zijn stage wordt hij een half jaar in Hilversum geplaatst, drie maanden bij de camera afdeling en drie maanden bij de editors, waar hij schakeltechniek en monteren onder de knie krijgt. Collega’s leren hem voor het eerst kennen als zichzelf en niet als ‘het broertje van’. Na zijn opleiding kan hij in 1982 meteen aan de slag als video editor bij de NOS.


Eerste stappen

Zijn eerste werkzaamheden bestaan uit het monteren van reclameblokken en items voor het Journaal met af en toe wat sport ertussen. Het gaat vooral om korte dingen waar niet teveel haast achter zit. Budie vindt dat hij teveel wordt beschermd en hij verveelt zich enorm. In zijn vrije tijd zit hij ook in Hilversum en snijdt hij reclames opnieuw, om maar wat te doen. De werkzaamheden nemen wel toe, maar na twee en een half jaar komt pas de volgende grote stap: hij wordt gevraagd als regisseur bij Filmnet. Hij zorgt voor de continuïteit met de promo’s en de vormgeving van de zender. In dat jaar krijgt Filmnet de rechten om live voetbalwedstrijden uit te zenden. Budie weet zich als regisseur hiervoor op te werpen, ondanks dat hij nog geen ervaring heeft op dit gebied. Tien weken achter elkaar mag hij met CineVideo met zes of zeven camera’s de wedstrijden regisseren.

Voor zijn jaarcontract erop zit wordt hij door zijn directeur naar voren geschoven wanneer Rob Out een regisseur zoekt voor de Veronica Sport-uitzendingen van de Goodwill Games. Vanuit Studio 3 verzorgt Budie zijn eerste live regie met uitzendingen van een paar uur. Vanaf september 1986 werkt hij bij Veronica en regisseert hij de motor- en wielersportgala’s. Kort daarop komt daar de show van Tineke de Nooij bij met interviews en muzikale optredens. Bij Veronica krijgt hij veel vrijheid om dingen uit te proberen en gaandeweg maakt hij zich het vak helemaal meester.

Hoewel Budie onder contract staat bij Veronica mag hij ook voor andere omroepen werken. Zo regisseert hij bijvoorbeeld wekelijks voetbalwedstrijden voor Studio Sport en voor de NCRV van 1988 tot en met 1993 de jaarlijkse BZN-muziekspecials. Voor die laatste producties verkent hij met een ploeg van tevoren de buitenlandse locaties en maakt hij een draaiboek. Hierdoor verloopt het filmen, veelal met één camera, vlotter en hoeft er minder achteraf in de montage te worden gered.


Regisseur van grote shows

Steeds vaker wordt Budie gevraagd voor de regie van grote studioprogramma’s zoals Nederland muziekland, de TV-ster gala’s en Geef Zuid-Afrika een eerlijke kans. In de loop van de jaren negentig komt hij onder contract bij Endemol waarvoor hij grote programma’s regisseert als De staatsloterijshow, Domino Day, Lotto weekend miljonairs, Gouden Televizier gala’s, Doet ie ’t of doet ie ’t niet, Love letters en Big Brother. In deze tijd leidt hij een aantal collega-regisseurs op waaronder Sander Vahle, Marnix Kaart en Marc Pos. Opdrachtgevers weten hem steeds beter te vinden en hij merkt dat hij meestal een vakkundige ploeg krijgt toebedeeld.

In 2005 verlaat hij Endemol om zich volledig als freelance regisseur aan te bieden. Zijn klussen lopen uiteen maar langzaamaan worden de grote live evenementen zijn specialiteit. Het afscheid van André Hazes (2004) is erg belangrijk geweest voor zijn naamsbekendheid. In korte tijd is deze grote show opgezet, waarbij Budie hard heeft gepleit om er geen commercieel circus van te maken. Voor het herdenkingsprogramma zijn vooraf alleen de cameraposities bepaald en wordt er op gevoel geregisseerd. Na dit succes volgen veel live registraties, waarbij muziek een belangrijke rol speelt: het afscheidsconcert van BZN, Holland’s got talent, Let’s dance, Kinderen voor kinderen en The voice of Holland. Het meest trots is hij op X Factor, omdat het programma precies geworden is zoals hij het heeft bedoeld. Hij ziet in dat programma zijn hand als regisseur terug in beeld, geluid, cameravoering en tempo.

Het liefst regisseert hij nog eens de Elfstedentocht, het Eurovisie Songfestival, de opening van de Olympische Spelen en grote gebeurtenissen rondom het koninklijk huis. Daarin ziet hij vaktechnisch nog een uitdaging, maar “de kans dat ik dat mag doen is heel erg klein”, zegt hij. Echter, dit soort megaproducties vereisen nog een vakkundige regisseur en daar is Budie er zeker één van.