Roosje zag een knaapje staan

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode1969-1970
Beschikbaar in archiefNiet beschikbaar
GenreMuziekprogramma
Decennia1960-1969, 1970-1979
MediumTelevisie
GalleryGallery


Beschrijving

Roosje zag een knaapje staan is een serie shows van regisseur Rob Touber met zangeres Rosita Bloom. De titel van het programma is gelijk aan de titel van de langspeelplaat van de zangeres. Rosita Bloom (Roosje Blom) wint in 1969 de AVRO-zangwedstrijd A star is born. Haar eerste televisieshow bij de AVRO -de prijs voor het winnen van de talentenjacht- was door productionele chaos geen succes. Touber onderhandelt eind 1969 met de TROS over een serie rond zanger René Frank en als dat stukloopt, vraagt men Bloom in zijn plaats.

De eerste TROS-show treedt Bloom op samen met Frans Sanders. Deze show heeft een decor met bewegende onderdelen en wordt in zwart-wit uitgezonden. De opnames zijn op 2 en 3 september en de uitzenddatum 9 oktober 1969. Toevallig is op het andere net (Nederland 1) gelijktijdig een andere Touber-show te zien met Adèle Bloemendaal (Aaah-dèle!). Ook de dansgroep Tomorrows People treedt in beide shows op.

De TROS is enthousiast en bestelt nog drie shows van Touber met Rosita en de dansers van Tomorrows People. De bedoeling is dat ze elke aflevering met een bijzonderde (mannelijke) gast optreedt.

De tweede show is uitgezonden op 4 december. Er is veertien dagen uitgetrokken voor de repetitie en de beste liedjeschrijvers hebben nummers voor haar geschreven: Lennaert Nijgh, Ben Rowold, Jaap van der Merwe, Lodewijk Post. Ruud Bos en Joop Stokkermans zorgen voor de muziek. Bert Paige heeft zich belast met de tv-arrangementen. Op verzoek van Bloom is Rene Frank te gast in deze show. Ze zingen samen een nummer uit de musical Boy Friend. De dansers van Tomorrows People zijn ook van de partij en Bloom danst alle balletten mee.

De derde show is opgenomen op 19 en 20 januari en uitgezonden op 29 januari 1970. In deze show treedt Bloom op met een kinderkoor. Ruud Bos verzorgt de muziek. Touber maakt de fout om tijdens het spelen van Albinoni's Adagio beelden van het ballet af te wisselen met portretten van Bach.

Om het geheel niet te zoet te maken, wilde Touber graag een contrast in de vormgeving. Decorontwerper Freek Biesiot combineert daarom liefelijke fauna met illustraties van skeletten. Door de belichting aan te passen verandert het decor van zoet naar macaber.

De vierde en laatste show van de serie komt op 19 maart 1970 op televisie. Bloom ontvangt de Franse illusionist Pierre Brahma en de Nederlandse gitarist-bassist Victor Kaihatu.

Makers

Regie Rob Touber

Decor Freek Biesiot

TROS