Joop Stokkermans

Uit B&G Wiki
Joop Stokkermans met Marie-Cécile Moerdijk in Klokke vier, 1966

NaamJoop Stokkermans
GeborenLeiden, 20 februari 1937
GestorvenHilversum, 25 oktober 2012
FunctiesComponist
Bekend vanKunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?, Oebele, Ti-Ta Tovenaar, De zomer van ‘45, Tussen kunst en kitsch
Periode actief1960 - heden
Werkt samen metHarrie Geelen, Bram van Erkel, Ivo de Wijs, Jasperina de Jong
Aanvullende informatieOverzicht liedjes door Joop Stokkermans
Media
Audio fragmentenAudio.png
Externe infoMuziekencyclopedie.nl

Joop Stokkermans in de media
Oeuvre Joop Stokkermans

Joop Stokkermans studeert piano en compositie aan het conservatorium. Na zijn opleiding volgt hij lessen bij de Franse meesterpianist Robert Casadesus in Parijs. In 1960 behaalt hij de Prix d'Excellence, de hoogste muzikale onderscheiding. Naast zijn klassieke werk componeert Stokkermans ook lichte muziek en opdrachtmuziek voor reclame en radio en televisie. In de veelzijdigheid aan opdrachten komt zijn sterke gevoel voor melodie altijd naar voren.

Op televisie wordt hij bekend door de muziek voor de series Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? en de succesvolle jeugdserie Q en Q, door zijn liedjes in Ti-Ta Tovenaar, Bereboot en voor het radioprogramma Radio lawaaipapegaai. Hij verzorgt ook de muziek in serieuze dramaseries als Het wassende water en De zomer van ‘45. Stokkermans componeert ook de herkenningstunes voor omroepverenigingen, zoals de KRO, AVRO, NCRV en de NOS.

Stokkermans schrijft met Ivo de Wijs vrijwel het gehele oeuvre van Jasperina de Jong en voor vele Nederlandse artiesten als Paul de Leeuw en Rob de Nijs. Voor de Nederlandse deelname aan het Eurovisie Songfestival heeft hij de nummers Katinka (1962), Morgen (1968) en De tijd (1971) geschreven. Vele nummers uit Kinderen voor kinderen zijn gecomponeerd door Stokkermans. Hij is ook verantwoordelijk voor de musicals van de serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer (2000) en de musicalversie van Nijntje.

Op 8 december 2002 brengt een aantal artiesten onder de naam Van Hamelen tot leverworst een hommage aan Stokkermans. De titel verwijst naar de succesvolle muziek van de reclame voor Kips leverworst. Stokkermans heeft ook de muziek voor Douwe Egberts koffie, Venz hagelslag en Prodent tandpasta.

Op radio 4 heeft Stokkermans in 2002 en 2003 zijn eigen radioprogramma Stokkermans Solo waarin hij door middel van zijn eigen muziekkeuze en aan de hand van opvallende krantenberichten de afgelopen week bespreekt.

Prijzen en onderscheidingen

Prix d’excellence (1960)

Louis Davidsprijs voor "Dobbe dobbe dobbe" gezongen door Jasperina de Jong (1973)

Gouden Harp voor zijn gehele oeuvre (1974)