Sachsenhausen

Uit B&G Wiki
Periode1946
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
Genredocumentaire
Decennia1940-1949
Lengte31'55"
Mediumfilm

Sachsenhausen.jpg


Beschrijving

Todeslager Sachsenhausen is een documentaire over het concentratiekamp Sachsenhausen, gemaakt in opdracht van de Russische bezettingsmacht door de Oostduitse productiemaatschappij DEFA, onder regie van Richard Brandt. Met behulp van documentaire opnamen en door Russische soldaten nagespeelde scènes wordt de behandeling van de gevangenen in het kamp getoond. De film wordt in 1946 gemaakt, in afwachting van de processen tegen de kampbewakers. Als slachtoffers van het kamp worden uitsluitend Russische krijgsgevangenen en Duitse communisten aangeduid, joodse slachtoffers worden niet genoemd.

Terwijl de Berlijners in 1938 op terrasjes zitten komt 30 km noordelijker het kamp te Sachsenhausen tot stand. Voormalig politiek gevangene Fritz Börner maakt een rondgang door het verlaten kamp en bezoekt barakken, demonstreert hoe martelingen uitgevoerd werden. Beelden van massa-bijeenkomsten van Hitlerjugend en van troepenparades voor Hitler. Himmler, die het gezag heeft over de kampen, bezoekt fronttroepen. De talloze lijken en uitgemergelde overlevenden, zoals aangetroffen door de Russische bevrijders. Enkele van de kampbewakers, ongeschoren en in uniformen ontdaan van distinctieven worden getoond. Voormalige kampbeul Paul Sakowski laat o.a. zien hoe de gaskamer in het kamp werkt en hoe de lijken opgeruimd worden.

De Nederlandse versie wordt in april 1980 door de stichting ‘We nemen het weer niet’ uitgebracht als een bewerking van de oorspronkelijke Duitse film.

Makers

Producent DEFA,

Stichting We nemen het weer niet

Regie Richard Brandt