Satellite queens

Uit B&G Wiki
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte51'25”
Mediumtelevisie


Beschrijving

Satellite queens volgt de controversiële en zeer populaire talkshow in de Arabische wereld: Kalam Nawaem. Zoals de documentaire uitlegt staat Kalam Nawaem voor 'zoete praatjes' of 'vrouwenpraat'. Maar de talkshow gaat niet alleen over haar en make-up, de vier presentatrices snijden in elke aflevering weer gedurfde onderwerpen aan. Zo praten ze onder andere over slechte huwelijken, homoseksualiteit en masturbatie. We volgen de presentatrices, de satellite queens, van dit succesvolle programma in de voorbereidingen op de uitzendingen, hoe zij de onderwerpen van de talkshow kiezen en hier onderling over discussiëren. We zien ook de betreffende fragmenten uit de uitzendingen en zien hoe daar vervolgens op wordt gereageerd door de verschillende kijkers thuis. Alhoewel dit niet altijd positieve reacties zijn ontstaat naar aanleiding van het programma wel altijd discussie. Bregtje van der Haak zet de presentatrices op een menselijke manier neer: ze maken fouten, hebben twijfels en zijn bang voor bepaalde reacties. In interviews vertellen ze open en eerlijk over deze onderwerpen. Satellite queens bestaat uit een mix van openhartige interviews, archief materiaal en 'achter de schermen' materiaal.

Makers

Regisseur Bregtje van der Haak

Camera Maasja Ooms

Geluid Benny Jansen, Rik Meijer

Montage Katharina Wartena, Alexander Oey, Tim van der Maaden

Research Daisy Mohr, Bibi Fadlalla

Eindredactie Doke Romeijn, Jos de Putter, Frank Wiering

Producent Submarine

VPRO

Achtergrondinformatie

In 2008 brengt satelliettelevisie democratie in de Arabische wereld. Journalist Nadine Boke beschrijft op de website 'De nieuwe reporter' hoe populaire programma's als de Arabische versie van Idols, het publiek een besef van democratie zou moeten bijbrengen doordat het publiek zelf mag stemmen op hun favoriet. Sinds de komst van meer dan 100 satellietzenders op de Arabische tv vindt een revolutie plaats, een van deze zenders biedt een podium aan de Satellite queens.

Bregtje van der Haak legt in een interview met Nicolien den Boer (Wereldomroep, 2008) uit waarom zij een documentaire besluit te maken over deze talkshow. "Ik ben me gaan interesseren voor de Arabische wereld sinds de aanslagen van 2001. Het viel mij op dat Arabische vrouwen in de Nederlandse media niet aan het woord werden gelaten. En als het dan over vrouwen ging, werden ze alleen afgebeeld als slachtoffer van eerwraak, analfabetisme, en natuurlijk was er heel veel te doen over sluiers. Ik dacht: 'Het kan toch niet anders dan dat er ook vrouwen moeten zijn waar ik een goed gesprek mee kan hebben. En die wil ik graag ontmoeten en een platform geven, omdat ik dat perspectief mis in de media."