Scènes uit een kindertijd

Uit B&G Wiki
Periode2008
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte42'18"
MediumTelevisie
Externe infoMarijke JongbloedBeschrijving

Scènes uit een kindertijd is een intrigerende documentaire waarin filmmaakster Marijke Jongbloed het verhaal vertelt van Jill, een tienjarig meisje dat haar vader verliest aan de gevolgen van kanker. De tweeënhalf jaar dat Jongbloed het gezin volgt zijn teruggebracht naar drie reportages waarin we het verloop te zien krijgen van de ziekteontwikkeling van de vader en de impact van deze op het gezin. Jill’s vader heeft een hersentumor. Wanneer de artsen niet meer in genezing geloven zet de familie de hoop op een alternatieve dokter uit Keulen. Helaas kan ook deze dokter Jill's vader niet genezen. Hij overlijdt voordat Jill de kans krijgt om afscheid te nemen. Vanuit het perspectief van Jill, nog een meisje, zien we de grote impact van haar vaders ziekte en dood op het gezin. Jill zit vol vragen en verdriet en moet zich ineens met grote mensen dingen bezighouden. Al knutselend helpt een schoolmaatschappelijk werkster Jill dit alles een plek te geven. Niet alleen worstelt Jill met het verlies van haar vader, in tussentijd ondergaat ze de verandering van basisschoolleerling naar jong volwassene. Een ontroerend portret over een jong meisje in een ontwricht gezin.

Makers

Scenario & Regie Marijke Jongbloed

Camera Frank Moll, Sanne van der Noort

Geluid Thanassis Pliakis, Carla van der Meijs

Montage Jos Driessen

Muziek Harry de Wit

Mixage Klink, Paul Gries

Eindredactie NCRV Jelle Peter de Ruiter

Productie NCRV Yolande van der Blij, Leonie van Zanten

Productie Stichting Jongbloed Productions, NCRV


Achtergrondinformatie

Scènes uit een kindertijd is onderdeel van NCRV's Dokument en geproduceerd in samenwerking met Stichting Jongbloed Productions en met steun van Stichting Kinderpostzegels Nederland. Marijke Jongbloed heeft speciaal voor kinderen ook een korte versie van de documentaire Scènes uit een kindertijd gemaakt, onder de naam Jill. Jill bevat animatie gemaakt door Studio Plus 5 en Femke Hoyng en wordt uitgezonden in 2008 door Z@PP Dokument Junior.

In maart 2010 vertelt Marijke Jongbloed in het tijdschrift Kracht van KWF Kankerbestrijding hoe de documentaire Scènes uit een kindertijd haar persoonlijk hebben getroffen: “Ruim twee jaar volgde ik een gezin waarvan de vader een hersentumor had. Vanuit de ogen van het tienjarige dochtertje Jill maakte ik voor de NCRV een documentaire over het ziekteproces. Daar zag ik hoe iemand met een hersentumor aftakelt en wat voor verwoestende invloed dat heeft op zo’n gezin. Op het laatst was de vader zichzelf helemaal kwijt; hij stopte twee benen in één broekspijp, deed zijn plas in de meterkast. Tijdens het filmen dacht ik: Dit is afschuwelijk, het zal je maar overkomen…Je begrijpt, de paniek was groot toen bleek dat ik zelf een hersentumor had, amper anderhalf jaar later. Ik wil laten zien wat voor een impact de ziekte heeft op je leven. Het raakt je in je essentie.”