Secret file USA

Uit B&G Wiki
Periode1954
Beschikbaar in archiefniet beschikbaar
GenreDrama
Decennia1950-1959
Lengte26 afleveringen van 25 minuten
MediumAmerikaanse televisie
Externe infoscriptie Vera de Lange, UU


Beschrijving

Deze spionageserie van de Amerikaanse regisseur Arthur Dreifuss wordt in de Nederlandse Cinetone studio's geproduceerd. De serie bestaat uit 26 afleveringen en is bestemd voor de Amerikaanse televisie. De intriges draaien om een agent van de Amerikaanse geheime dienst, major William Morgan, die elke aflevering een missie volbrengt in Europa. De Tweede Wereldoorlog en de Koude Oorlog dienen als setting. De scenario's zijn naar verluidt gebaseerd op bestaande rapporten van Bernard F. Herberick, Donald Robinson en Lionel Durend.

Het is voor Cinetone een grote opdracht. Triangle Films, de productiemaatschappij van regisseur Dreifuss, neemt maar een paar medewerkers mee, dus werken alle medewerkers van Cinetone bijna een jaar lang aan deze serie. Dreifuss kiest ervoor om de serie in Europa op te nemen en niet in de studio's in de VS. Door een gunstige wisselkoers is filmen op locatie niet veel duurder. In Nederland zijn bovendien de lonen laag en er is geen filmvakbond. Dreifuss zou niet aan handen en voeten gebonden zijn door regels over overwerk, draaidagen en uurtarieven. Sterker nog, hij kan rekenen op een crew die uit leergierigheid en hoop op vervolgopdrachten zeer enthousiast voor hem aan het werk gaat.

Secret File USA is een B-productie en dat is te merken aan het tempo: een week per aflevering. De meeste medewerkers aan de productie verrichten meerdere taken. Dat geldt zeker voor de regisseur. Dreifuss houdt zich bezig met scripts en regie, maar componeert ook de muziek en bemoeit zich met montage en mixage. Hij overnacht regelmatig in de Duivendrechtse studio. De Nederlandse crew werkt net zo hard en vervult vaak eveneens meerdere rollen.

Een grote schare aan Nederlandse acteurs speelt een gastrol in de serie, vaak meerdere. Lex Goudsmit speelt bijvoorbeeld een nazi-soldaat, een Franse nachtclubeigenaar, een Italiaanse ambtenaar en een Griekse officier. Ook veel Cinetone medewerkers figureren. Zo is artdirector Fokke Duetz te zien als een gevangene en speelt zijn zoontje mee in een andere aflevering.

Hoewel de serie op verschillende plekken in Europa speelt, gebruikt Dreifuss alleen Nederlandse locaties. De Amerikanen zouden het verschil toch niet zien en het scheelt tijd en geld, is zijn gedachte. Het IJsselmeer stelt zodoende de Middellandse zee voor en Durgerdam een Italiaans vissersdorpje. De meeste sets zijn echter gewoon binnen in de studio's gebouwd door Fokke Duetz en Jaap Penraat. Een verslaggever die zo'n set bezoekt merkt op dat de decors opvallend bordkarton zijn. Ook dat zal de Amerikaanse televisiekijker niet opvallen, stelt Dreifuss. Veel decors hebben, net als de acteurs en crew, een dubbelrol. Het gebouw van Cinetone zelf is in de films onder andere in beeld als een Italiaans vliegveld en een munitiedepot in Marseille.

Voorafgaand aan Secret File USA produceert Cinetone al een aantal Marschall-films en men is dus goed voorbereid op samenwerking met Amerikanen. Men werkt zich bij Cinetone uit de naad omdat men hoopt dat na Dreifuss andere Amerikaanse productiemaatschappijen zullen volgen. Bovendien profiteert de Nederlandse crew van de expertise en ervaring die de Amerikanen meebrengen.

Afleveringen

Mission Acropolis, Mission Antwerp, Mission Assassin, Mission AWOL, Mission Baram, Mission Berlin, Mission Can Can, Mission Chopin, Mission Copenhagen, Mission Danube, Mission Deadline, Mission Drachenfels, Mission Firebird, Mission Haensel, Mission Istrahan, Mission ‘M’, Mission Masterpiece, Mission Navik, Mission Passport, Mission Reaper, Mission Rhino, Mission Scandinavia, Mission Traitor, Mission Wagon-Lits, Mission Westwall, Mission Windmill

Makers

Regie Arthur Dreifuss, Harald Young, Robert Alda

Scenario Paul Monash, Arthur Dreifuss, Roger Lewis, Sam Locke, Albert Derr, Will Gould, F.M. Steward, Jan Gerhard Toonder

Productie Triangle Films en Cinetone

Camera Jack Whitehead, Henk Haselaar, Wout de Vries

Montage Lien d'Oliveyra

Geluid Coen Bouwhuis, Wim Huender, Geluidsmontage Ronny Erends

Artdirection/decorontwerp Jaap Penraat, Fokke Duetz

Decorbouw Dirk van Ankeren, Geert van Rijkevorsel

Kostuums Kitty Logher, Leontien van Beurden

Trucage en titelontwerp Charles Staffel, Nic van Baarle

Muziek Marvin Maazel, Arthur Dreifuss

Dirigent Hugo de Groot

Cast

Major Willam Morgan - Robert Alda

Gastrollen: Agnes Bernelle, Rob de Vries, Dity Oorthuis, Wanda Rotha, Leo de Hartogh, Bob de Lange, Max Gruen, Thom Kelling, Ella Sacco, Mel Keller, Ton van Duinhoven, Rijk de Gooyer, Lex Goudsmit, Ton Lutz, Guus Oster, Fons Rademakers, Michel Ray, Teddy Schaank, Paul Steenbergen, Caro van Eyck, Max Croiset