Sharmila Badloe

Uit B&G Wiki
PersoonPlaceholder.png

NaamSharmila Badloe
GeborenOnbekend, Onbekend
Functies Presentator, Omroeper
Bekend vanOHM magazine
Periode actiefjaren negentig - heden
Externe infoTwitter

Sharmila Badloe in de media
Oeuvre Sharmila Badloe


Jeugd en opleiding

Sharmila Badloe brengt haar jonge kinderjaren door op het platteland in het Commewijne district van Paramaribo. Badloe en haar familie zijn één van de duizenden Surinaamse gezinnen die na het onafhankelijk worden van het land met de migratiegolf van 1975 naar Nederland komen. Na de middelbare school studeert ze een aantal jaar psychologie aan de Universiteit van Amsterdam en vervolgens Culturele Antropologie.


Eerste aanraking met de media

In haar studententijd komt Badloe in aanraking met de media. Ze ontmoet Hindoestaanse mede-studenten die naast hun studie actief zijn als vrijwilliger voor de lokale omroep Radio Radhika en richt vervolgens met de medestudenten Surya Radio op. Surya verzorgt uitzendingen gericht op de Hindoestaanse gemeenschap in Amsterdam via de zendgemachtigde Salto. Tijdens uitzendingen van de lokale omroep zijn oorspronkelijk vooral ‘plaatje-praatje’ programma’s te horen geweest. Surya Radio richt zich daarentegen op inhoudelijke programma’s met meer informatie en achtergronden. Bovendien verzorgen zij de uitzendingen in het Nederlands.


OHM (1993-2004)

Naar aanleiding van haar werk voor Surya wordt Badloe benaderd door één van de bestuursleden van OHM. In september 1993 start ze bij de omroep met de presentatie van het radioprogramma OHM Radio. Ze blijft overigens wel actief als vrijwilliger bij Surya. OHM begint in 1997 met het opzetten van een actualiteitenrubriek op de televisie: OHM Magazine. Badloe wordt naast de verslaggeving en redactie ook gevraagd voor de presentatie.

Binnen OHM krijgt Badloe veel gelegenheid zich verder te ontplooien. Ze mag van alles doen en naast diverse cursussen aan de Media Academie leert ze het televisievak in de praktijk. Ze verzorgt voor diverse producties van OHM de samenstelling en regie en haar stem is te horen in meerdere documentaires van de omroep, waaronder Moksha (22 sept.’02) . Ook bij haar eigen OHM Magazine mag ze veel doen; ze werkt zelf de ideeën uit tot items.


Werk sinds 2004

Maar aan dit goed huwelijk komt een eind. In 2004 zet Hindoe Media Badloe onverwachts aan de kant. Het is een grote teleurstelling voor haar, temeer omdat ze net een regiecursus bij de Media Academie heeft afgerond. Lang zit ze echter niet zonder werk. Vanaf 2005 is Badloe iedere zaterdag live te horen bij de NPS in het radioprogramma Zorg en hoop, een doelgroepprogramma voor Surinamers in Nederland. Ook gaat ze in 2005 aan de slag bij het kenniscentrum Mira Media. Het bedrijf begeleidt multiculturele mediaprofessionals door middel van o.a. workshops, mediatraining en netwerkbijeenkomsten.

In 2008 besluit de NPS de zogeheten doelgroepredacties op te heffen. Als gevolg hiervan sneuvelt Zorg en hoop en richt Badloe zich volledig op haar werkzaamheden bij Mira Media. Ook is ze nog steeds een actieve vrijwilliger voor Surya (suryamedia.nl), waarvan ze sinds 1998 voorzitter is.