Sonia Herman Dolz

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Sonia Herman Dolz

NaamSonia Herman Dolz
GeborenMadrid, 1962
Functiesdocumentairemaker
Bekend vanLágrimas negras, Romance de Valentía, Yo soy así
Periode actief1986-heden
GalleryGallery

Sonia Herman Dolz in de media
Oeuvre van Sonia Herman Dolz

Begin

De in Madrid geboren documentairemaker Sonia Herman Dolz komt op driejarige leeftijd met haar ouders naar Nederland. Ze heeft een Spaanse moeder en een Tsjechisch-Peruaanse vader. In 1984 studeert ze af aan de filmafdeling van de Vrije Academie in Den Haag. Via de lokale Rotterdamse televisie komt ze in 1987 terecht bij het programma Hollandse nieuwe van de VARA. Van 1993 tot en met 1996 werkt ze als regisseur voor het televisieprogramma Diogenes van de VPRO. Hiervoor maakt ze korte documentaires in vele landen waaronder Spanje, Peru en Egypte.

Internationaal succes

Haar eerste grote documentaire Romance de Valentía komt uit in 1993 en betekent haar doorbraak, zowel nationaal als internationaal. De film over het stierenvechten in Spanje wordt onder meer bekroond met de Gold Hugo for best documentary op het filmfestival van Chicago (1994).

In 1997 verschijnt Lágrimas negras over de Cubaanse muziekgroep La Vieja Trova Santiaguera. Voor de documentaire krijgt ze in 1998 een Gouden Kalf en vele internationale prijzen. In Nederland is Lágrimas negras een groot publiekssucces. De film is maar liefst 40 weken in de bioscopen te zien en trekt in die periode 45.000 bezoekers.

Ook de documentaires Yo soy así (2000) en De meester en zijn leerling (2003) over dirigent Valery Gergiev worden internationaal gelauwerd.

Kunst

In 2006 maakt Sonia Herman Dolz haar meest persoonlijke documentaire. De film Dora gaat over haar moeder, beeldend kunstenares Dora Dolz.

Kunst en muziek zijn regelmatig terugkerende thema’s in haar werk. In 2004 is de film Mans genoeg over zangeres Frédérique Spigt op televisie te zien en in 2012 verschijnt De balletmeesters over het vak van balletmeester bij het Nationale Ballet.

Rotterdam

Parade-directeur Terts Brinkhoff noemt Dolz de stadscineast van Rotterdam. Regelmatig zijn de onderwerpen van haar films gerelateerd aan haar woonplaats. De documentaire Conducting Boijmans uit 2016 gaat over Sjarel Ex, directeur van Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam.


Onderscheidingen

Golden Hugo voor beste documentaire (Chicago) voor Romance de Valentía, 1994

Beste documentaire Troia voor Romance de Valentía, 1994

Certificate of Merit, San Francisco International Film Festival voor Romance de Valentía, 1994

Gouden Kalf, Speciale Juryprijs voor Lágrimas negras, 1998

Gouden Beeld 'Academy Award' voor Lágrimas negras, 1999

Holland Film Award voor Lágrimas negras, 1999

Golden Plaque, Chicago International Filmfestival voor Lágrimas negras, 1998

Publieksprijs en Silver Spire Award, San Francisco International Film Festival voor Lágrimas negras, 1998

Publieksprijs, Chicago Latino Film Festival voor Lágrimas negras, 1999

Grand Prize for Best Feature Documentary en Prize of the Association of Cinemathèques, International Documentary Festival ‘Encontros Internacionais de Cinema’ in Lissabon voor Yo soy así, 2000

Premio F.A.D. de Artes Parateatrales, Barcelona voor Yo soy así, 2000

Golden Prague Award voor beste documentaire, International Television Festival Golden Prague voor De meester en zijn leerling, 2003

Prize for Best Documentary, Tribeca Film Festival, New York, voor De meester en zijn leerling, 2004

Gouden Beeld 'Academy Award' voor De meester en zijn leerling, 2004

Beste documentaire, Bergen International Filmfestival, Noorwegen voor De meester en zijn leerling, 2004

Prix de l’AQCC (Association Québécoise des Critiques) / AQCC Award, Festival du Nouveau Cinéma, Montréal voor De meester en zijn leerling, 2004