Terug naar Turkije

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte50'35”
Mediumtelevisie


Beschrijving

Tegenlicht volgt in Terug naar Turkije het leven van een aantal hoogopgeleide en volledig geïntegreerde Turkse Nederlanders. Veel van hen hebben hun hele leven lang in Nederland gewoond, toch willen ze terug naar Turkije. We volgen de hoofdpersonen in het dagelijkse leven en vinden gaandeweg uit waarom ze in Turkije willen wonen. De reden van het vertrek is voor veel van hen dat ze zich weinig geaccepteerd voelen in Nederland.

De regisseur van de documentaire, Karen de Bok, vertelt het verhaal aan de hand van interviews, de verhalen en gebeurtenissen van onze hoofdrolspelers vormen de rode draad van de documentaire. De stijl van de documentaire is het beste te omschrijven als 'portrait documentary', bij deze vorm van documentaire maken wordt er gefocust op scènes van het leven van een bepaalde persoon. Aan de hand van beelden van typisch Nederlandse landschappen en citaten van onder andere Geert Wilders en Pim Fortuyn laat de documentaire twee verschillende kanten van Nederland zien.

Makers

Regisseur Karen de Bok

Samenstelling Alexander Oey

Bureauredactie Marga Smit

Camera Marlou van den Berge, Jaap Veldhoen, Jelle Ode

Geluid Frenk van den Sterre, Menno Luwe, Hans van Rooy

Montage Jeroen van den Berk, Duco Donk

Producent Miriam Bos

Research Henneke Hagen

Eindredactie Jos de Putter, Doke Romeijn

Animatie Sterre Fredriksen

VPRO

Achtergrondinformatie

Deze aflevering van Tegenlicht valt onder het thema De avonturen van Harry Holland, een thema dat zich focust op de zoektocht naar identiteit.

Als toelichting op de uitzending Terug naar Turkije beschrijft de redactie van Tegenlicht in oktober 2007 op de website van het programma waarom ze voor het onderwerp van de documentaire gekozen hebben. "In 2006 verlieten 4930 Turkse Nederlanders Nederland en daarvan vertrokken 1843 mensen naar Turkije. Het Nederlandse debat kenmerkt zich door een sterke mate van wij/zij denken en nieuwe Nederlanders voelen zich in toenemende mate buitengesloten: van wij zijn ze de laatste jaren opeens zij geworden. Wij vinden dat een zorgelijke ontwikkeling en hebben met deze uitzending de Nederlandse samenleving een spiegel voor willen houden; wat betekent het voor een samenleving als de onze, als de jonge nieuwe Nederlanders zich genoodzaakt voelen dit land te verlaten? Misschien is het wel de hoogste tijd voor verandering van de toon van het debat en misschien zouden we daar hier mee kunnen beginnen!"