Thari Schröder

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Thari Schröder

NaamCatharina Gezina Schröder
GeborenVriezenveen, 30 augustus 1956
FunctiesOmroeper, Presentator, Regisseur
Bekend vanNCRV
Periode actief1977-heden
TriviaTrivia
GalleryGallery

Thari Schröder in de media
Oeuvre Thari Schröder

Thari Schröder woont tot haar veertiende in Ermelo, waarna ze met haar ouders en twee broers naar Soest verhuist. Haar ouders werken in het onderwijs. Schröder besluit de kleuterkweek opleiding te doen en kleuterleidster te worden. Later gaat ze lesgeven in het basisonderwijs.

Via een advertentie in de krant komt ze bij de ziekenomroep in Soest terecht, waar ze verzoekplaatjes draait. Als haar schoonzus vervolgens in de NCRV-gids een advertentie ziet voor een nieuwe omroepster stelt ze voor dat Schröder daarop reageert. Ze besluit het voor de grap te doen. Ze is eigenlijk wel benieuwd hoe zo’n sollicitatieprocedure bij de omroep gaat. Tot haar verbazing wordt zij uit alle kandidaten gekozen en in februari 1985 begint haar loopbaan als omroepster.

Eén à twee keer in de week kondigt zij de programma’s aan. Om het middagprogramma te kunnen doen treft ze een speciale regeling met het bestuur van de school waar ze lesgeeft. Eigenlijk werken de leraren daar standaard fulltime, maar men vindt het omroepen zo bijzonder dat ze Schröder de mogelijkheid geven de twee banen te combineren.

Van 1988 tot 1990 presenteert ze een muziekprogramma, Weerklank, waarin iedere week vanaf een andere locatie plaatselijke koren en muziekgezelschappen optreden. Verder wordt ze als quizleidster ingezet op de ledenbijeenkomsten van de NCRV en heeft ze als onderdeel van het telefoonpanel meegewerkt aan het radioprogramma Het belspel. Eind 1991 wordt ze plotseling samen met collega omroepster Lisette Hordijk door de NCRV aan de kant gezet. Hun contracten worden niet verlengd, omdat de omroep jongere omroepsters heeft aangenomen. Deze beslissing is tamelijk onbegrijpelijk, aangezien er al bekend is dat in de loop van 1992 de omroepsters verdwijnen op Nederland 1, de thuiszender van de NCRV. Veel kranten besteden aandacht aan de kwestie en het kost de omroep uiteindelijk een groot aantal leden.

Om werk zit Schröder echter niet verlegen. Het omroepen heeft ze altijd als bijbaan naast het leraarschap gedaan en ze werkt nog altijd bij de radio in Soest. Op kosten van de NCRV mag ze nog een cursus gaan volgen op de media-academie Santbergen. Ze kiest voor de cursus meercamera regie. Na afronding van de cursus solliciteert ze voor de functie van regisseur bij dagtelevisie. Dagtelevisie is enorm in opkomst aan het begin van de jaren negentig. Schröder biedt aan om de eindregie op zaterdag te doen en ze mag binnen drie maanden al aan de slag. Gaandeweg wordt ze ook door andere omroepen gevraagd als eindregisseur. Dit werk doet ze zo’n zeven jaar.

In al die jaren is ze bij de radio in Soest blijven werken. Wanneer het ziekenhuis verdwijnt verandert de ziekenomroep in Radio Soest, een lokale zender. Bij deze zender doet Schröder naast presenteren ook de techniek, maakt ze reportages, interviewt ze mensen en kiest ze de muziek uit. Ze is tevens tot het bestuur toegetreden. Op zaterdag stelt ze het programma Soester Carrousel samen dat op maandag, woensdag en vrijdag wordt uitgezonden. Zij praat in dit programma de onderwerpen over plaatselijke activiteiten en bezienswaardigheden aan elkaar. Het werken voor radio vindt ze vrijer dan televisie omdat ze zich zuiver met de inhoud van de productie bezig hoeft te houden. Bij televisie vragen bijzaken als kleding meer aandacht, vindt ze. Dat neemt niet weg dat ze met plezier terugkijkt op haar televisieloopbaan.