Tijn... Tino: Geadopteerde fotograaf op zoek naar familieportret

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
Periode2007
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte67'58"
Mediumtelevisie


Beschrijving

In Tijn... Tino: Geadopteerde fotograaf op zoek naar familieportret wordt fotograaf Tijn van Dijk gevolgd in een zoektocht die eigenlijk ieder adoptiekind wil maken. Hij gaat op zoek naar het leven wat hij gehad zou hebben als hij niet geadopteerd zou zijn. Tijn, die zich naarmate de zoektocht volgt Tino gaat noemen en de achternaam van zijn moeder weer aanneemt, koppelt zijn zoektocht aan een fotoproject. Tijdens dit fotoproject maakt Tijn familieportretten. Maar dit zijn gezinnen waar Tijn ook deel vanuit had kunnen maken. De documentaire van Carina Ellemers stopt echter niet na het vinden van de moeder van Tijn maar laat ook zien hoe Tijn zijn eigen familieportret samenstelt. Hij wordt verliefd, krijgt kinderen en kan aan het eind van de documentaire zijn eigen complete familieportret schieten. Zijn uiteindelijke doel, deel uitmaken van een familie, is uiteindelijk gelukt.

Makers

Regie, montage en camera Carina Ellemers

Productie Harmen Jalvingh

Eindredactie Humanistische Omroep Bert Janssens

Producent JB Macrander

Humanistische Omroep

Achtergrond

In Tijn... Tino: Geadopteerde fotograaf op zoek naar familieportret zien we een zoektocht die uiteindelijk bijna onvermijdelijk in het geval van adoptie eindigt. Een kind wat op zoek gaat naar zijn roots en oorspronkelijke ouders. In het geval van Tijn Dijkman liggen deze roots in Indonesië, de voormalig Nederlandse kolonie. Tijn is net zoals veel geadopteerden op zoek naar zijn eigen identiteit, een gevoel van herkenbaarheid in de samenleving.
Volgens Carina Ellemers is Tijn een product van de Nederlandse Maatschappij na zijn afstuderen. Zij ziet in hem, en zijn eerste fotoproject een fantastische film die afgerond wordt in 2007. Voordat Ellemers begint aan het project weet zij niet dat Tijn zou veranderen in Tino en dat hij uiteindelijk zijn ultieme familieportret zou kunnen schieten.