Trivia: De troon

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
  • De serie is grotendeels opgenomen in Hongarije, maar moet haar laatste draaidag bewaren voor Nederland, vanwege de lokatie: zee en strand. Op 30 november 2009, vindt de allerlaatste opnamedag plaats, een historisch moment want op dezelfde datum, in 1813, komt prins Willem Frederik van Oranje, onze eerste koning, terug uit Engeland, waar hij met zijn familie in ballingschap heeft geleefd. Exact 196 jaar later, vinden op Vlieland de opnames plaats van deze historische gebeurtenis. (Bron: Persbericht AVRO, 30 november 2009)
  • De serie is groots van opzet en visueel weldadig. Regisseur Erik de Bruyn: 'Ger Beukenkamp had het met Hollywood-grandeur opgeschreven, zonder op de productiekosten te letten. Ik heb geprobeerd zoveel mogelijk recht te doen aan die pracht en praal'. (Bron:DePers, 1 maart 2010)
  • Beukenkamp: ‘In het begin schrijf je vanuit de gedachte ‘alles is mogelijk'. Later kort je scènes in, of je schrijft ze zo dat je het goedkoper maakt. De slag bij Waterloo kon ik bijvoorbeeld eerst niet in het script zetten. Maar dan ontdekt iemand dat ze in België nog steeds ieder jaar de slag bij Waterloo naspelen. Je hoeft er dan alleen de personages in te zetten. Dat is een cadeautje. Verder wordt bijna alles, behalve Scheveningen, in Hongarije gedraaid omdat het een goedkoop land is. En de drie scènes waarin ik een treinstation had beschreven, bleken bij nader inzien toch te kunnen, omdat er in Hongarije nog zo'n treintje bestaat waarin keizerin Sissy had meegereden.' (Bron:Spreekbuis)


Terug naar productie