Trivia: RTL Nieuws

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
  • Op maandag 20 augustus 1990 wordt er duo-presentatie ingevoerd voor het Ontbijtnieuws. Daarvoor worden de blokken afwisselend gepresenteerd door Jan de Hoop en Marc Jacobs. Vanaf die datum wordt niet meer in zes blokken van twintig minuten uitgezonden, onderbroken door reclame, maar in blokken van een half uur met dubbelpresentatie. (bron: De Telegraaf, 16 augustus 1990).
  • In januari 1994 wordt voor het eerst een elf uur uitzending op RTL5 uitgezonden. (bron: Haagsche Courant, 8 december 1993)
  • Het RTL5 Acht uur nieuws neemt elementen over van het nieuws- en achtergrondprogramma V Extra dat in december 1993 ter ziele gaat. Presentator Michiel Bicker Caarten verhuist van V Extra naar het Acht uur nieuws. Het programma is tien minuten langer dan het NOS Journaal en heeft ruimte voor langere onderwerpen. Het Acht uur nieuws onderscheidt zich van het RTL4 Avondnieuws door meer studiogesprekken en meer reportages. (bron: Haagsche Courant, 8 december 1993)
  • Het RTL4 Avondnieuws zendt vanaf 20 december 1993 om 19:00 uur uit. (bron: Haagsche Courant, 8 december 1993)
  • De vormgeving werkt sinds 2007 met kleurstijlen die per uitzending wordt aangepast. Hiermee wordt het verloop van de dag uitgebeeld: naarmate de dag vordert lopen de kleuren natuurgetrouw van oranje naar donkerblauw. Het Ontbijtnieuws is oranje, het MIddagnieuws blauw/roze en het Late nieuws is donkerblauw.
  • Het RTL Nieuws is onbewust hofleverancier voor het tv-programma De wereld draait door (VARA). In het onderdeel De tv draait door zijn opvallende televisiefragmenten en bloopers te zien. Nieuwslezer Jan de Hoop is vaak van de partij: vooral als er een technisch mankement is en hij daarop moet inspelen.
Terug naar de productie