Rutger Hauer

Uit B&G Wiki
Rutger Hauer in Floris (1968)

NaamRutger Oelsen Hauer
GeborenBreukelen, 23 januari 1944
GestorvenBeetsterzwaag, 19 juli 2019
Functiesacteur
Bekend vanFloris, Grijpstra & De Gier (speelfilm), Waaldrecht, Soldaat van Oranje, Spetters, Turks Fruit, De Heineken ontvoering, Oogverblindend, Flesh + Blood, Blade Runner, The Hitcher, Ladyhawk, Escape from Sobibor, Blind Fury, Batman Begins, The Legend of the Holy Drinker.
Periode actief1955 - 2019
Werkt samen metPaul Verhoeven, Jeroen Krabbé, Monique van de Ven, Joop van den Ende, Jeroen Krabbé, Georgina Verbaan


Bijna heeft Rutger Hauer de rol van Floris niet gespeeld in de gelijknamige serie. Deze rol was al toebedeeld aan Carol van Herwijnen. Vlak voor de opnamen trekt Van Herwijnen zich echter terug omdat hij op dat moment in een goed lopende toneelproductie speelt en daaraan de voorkeur geeft. Bedenker en scenarioschrijver Gerard Soeteman benadert de toneelschool en docent Wiebe Hoogendoorn raadt hem de pas afgestudeerde Rutger Hauer aan. Hauer heeft het juiste uiterlijk en, niet onbelangrijk, kan paardrijden en schermen.

'Floris' is voor Hauer het begin van een carrière als (film)acteur. Ook begint hier zijn samenwerking met regisseur Paul Verhoeven. Met hem maakt hij Turks fruit, Keetje Tippel, Soldaat van Oranje en Spetters. Dan lonkt het buitenland. In 1981 maakt hij zijn Amerikaanse debuut in Night hawks en in 1982 breekt hij door met Blade runner.

Rutger Hauer kan alles spelen, mits hij niet te veel tekst heeft. Met zijn lange blonde verschijning en blauwe ogen komt hij geloofwaardig over met een romantisch karakter, maar ook als held of als sinister personage.

In 2011 is Hauer opnieuw te zien in een Nederlandse film De Heineken ontvoering. Hij blijft acteren tot het jaar waarin hij overlijdt, 2019.

Prijzen

  • 1981 en 2008: Gouden Kalf
  • 1998: Golden Globe voor beste bijrolacteur voor de tv-serie Escape from Sobibor
  • 2013: Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw