Tussen hemel en aarde

Uit B&G Wiki
Periode2006
Beschikbaar in archiefBeeld en Geluid
GenreDocumentaire
Decennia2000-2009
Lengte72' 18"
MediumTelevisie


Beschrijving

Achat en Tursun, twee jeugdvrienden die elkaar kennen van de tijd dat ze opgroeiden in het Oezbeekse dorp Sjochimardon. Tursun en Achat hebben beiden een verleden bij de ERK, een oppositiepartij in Oezbekistan. Deze officieel in 1991 gevormde politieke partij komt op voor de belangen van de burger en is dan ook voor een democratisch bestel. Tursun heeft zich tot Achats spijt teruggetrokken op politiek gebied ten behoeve van zijn familie, maar Achat is nog steeds actief. Beiden runnen nu een circusfamilie. De documentaire bestaat uit interviews met Achat en Tursun, maar ook de zoons en dochter van de vrienden komen aan het woord. De film laat zien hoe lid zijn van een oppositiepartij in een land met een corrupte regering invloed heeft op het gezinsleven en hoe de betreffende mensen daarmee omgaan. De kinderen vertellen over het verleden van hun vaders en laten de kijker binnen in hun huidige leven, waaruit duidelijk wordt dat het leven met de Oezbeekse regels en tradities ook niet altijd even makkelijk is. Door de film verworven zijn beelden van de kinderen aan het werk in het circus. De kijker ziet Maftoena (dochter van Achat) optreden als koorddanseres en Bachtiur (zoon van Tursun) en Aziz (zoon van Achat) aan het werk als gewichtheffers. Op chronologische volgorde komen de volgende personen aan het woord: Tursun, Achat, Aziz, Maftoena en Bachtiur. Achat en Tursun vertellen vooral over het verleden, maar de documentaire laat ook zien dat de kinderen het moeilijk hebben sommige tradities te accepteren. Kenmerkend voor deze documentaire is de sterke cinematografie. De doordachte camerastandpunten worden eer aangedaan door de relatief lang durende shots, waardoor de documentaire voor het gevoel rustig aandoet.

Makers

Regie Frank van den Engel, Masja Novikova

Scenario Frank van den Engel

Productie Jorinde Sorée

Camera Melle van Essen

Research Masja Novikova

Producent Zepper Film & TV, Off World

Eindredactie Margje de Koning

IKON

Achtergrondinformatie

In een interview met Frank van den Engel en Masja Navikova op cinema.nl blijkt dat Van den Engel en Navikova bewust hebben gekozen meerdere onderwerpen in de film aan de bod te laten komen. Zo kan de kijker de film op zijn eigen manier interpreteren. Voor sommige mensen gaat de film over een vriendschap tussen twee mannen die op het spel komt te staan, voor anderen over het leven in een dictatuur en toeschouwers kunnen ook vinden dat de film gaat over hoe de jongere generaties kennismaken met oude tradities. Uit het interview wordt ook duidelijk dat het hebben van twee circusfamilies als onderwerp eigenlijk toevallig is ontstaan. De makers wilden via een klein persoonlijk verhaal het leven onder een corrupt regime in Oezbekistan vastleggen op film. Via via zijn de makers in contact gekomen met de protagonisten, die uiteindelijk een circusfamilie bleken te runnen.

Tussen hemel en is in 2007 geselecteerd voor de World Documentary Feature Competition op het Tribeca Film Festival in New York. De Engelse titel is Between heaven and earth.