VHF generator

Uit Beeld en Geluid Wiki
Ga naar: navigatie, zoeken
2271 VHF generator 7711.jpg
NaamVHF generator
Vervaardigd doorJan Corver
In gebruik vanafbegin twintigste eeuw
In gebruik tot
Gewicht
Beeld en Geluid archiefnummer2271

Het begin van de radio-omroep met frequentie gemoduleerde (FM) zenders in het gebied van de Very High Frequencies (VHF, op radio’s ook wel aangeduid met UKW, Ultra Kurz Welle) ligt voor ons land in 1948. Proefuitzendingen vinden plaats vanuit Hilversum (NSF), Scheveningen (PTT) en Eindhoven (Philips).

Jan Corver is geen voorstander van het invoeren van FM omroep. Hij voorziet evenwel dat FM voor de radio-amateur een nieuwe uitdaging zal gaan betekenen en doet proeven met een zelfbouwgenerator in het VHF gebied. Dit hoogfrequente signaal zal worden gebruikt als draaggolf voor een zender. De gedachte is dat een “hoogfrequente duimstok” voor de beginnende amateur een eerste vereiste zal zijn. Het apparaat is in de beste Corver-traditie gebouwd uit hout van een pakkist plus een aantal courante onderdelen uit de rommeldoos.

De artikelen die over dit apparaat verschijnen in het blad Radio Expres (RE) betreffen voornamelijk aanwijzingen voor het verkrijgen van een enigszins betrouwbare frequentie ijking met behulp van Lecherleidingen. Naar ons beste weten is de VHF-generator het laatste door Corver gebouwde en beschreven apparaat. De Corver collectie bij Beeld en Geluid bestrijkt dan de periode 1914 tot en met 1948.